AcasăȘTIRI EXTERNECe sunt sistemele NASAMS şi rachetele HIMARS pe care SUA le trimit...

Ce sunt sistemele NASAMS şi rachetele HIMARS pe care SUA le trimit în Ucraina, în pachetul de 820 de milioane $

Ucrainenii îşi distrug propriul baraj? O rachetă HIMARS ar lovit lângă hidroelectrucă Kahovka

Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru noul pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari care include sistemele NASAMS, muniţie de artilerie şi radare. Liderul ucrainean mai spune că negociază cu partenerii pentru livrarea altor arme, pentru că sunt necesare pentru apărarea Donbas, regiunea Harkov, sudul Ucrainei.

Noul pachet de ajutor trimis de SUA în Ucraina include două sisteme antiaeriene, patru radare de contrabaterie, noi rachete pentru lansatoarele de rachete multiple HIMARS, recent ajunse pe câmpul de luptă, și până la 150.000 de obuze de 155 mm.

Cum funcţionează sistemele NASAMS?

Sistemele de apărare antiaeriană, sisteme NASAMS, pot lansa rachete sol-aer cu rază scurtă și medie de acțiune. Acestea sunt fabricate de gigantul american Raytheon împreună cu grupul norvegian Kongsberg.

Operate de la distanţă, acestea vor permite armatei ucrainene să lupte împotriva aviaţiei ruse, inclusiv a dronelor, precum şi a rachetelor de croazieră.

„Statele Unite continuă să colaboreze cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a oferi Ucrainei echipamentul necesar unui câmp de luptă în evoluţie”, a afirmat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Acesta a subliniat şi „cooperarea Norvegiei pentru a permite livrarea istorică de către SUA a sistemelor moderne de apărare aeriană care vor ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor aeriene brutale ale Rusiei”.

Ucraina a cerut confiscarea unei nave

Ucraina a cerut confiscarea unei nave care transporta cereale dintr-o parte a ţării ocupată de armata rusă.

Vestea plecării navei din Berdyansk a fost anunţată pe aplicaţia de socializare Telegram de Evhen Balytskyi, care a fost numit recent de Rusia în funcţia de guvernator al zonelor ocupate din Zaporizhzhia.

Nava se află în prezent în largul coastelor turceşti.

author avatar
Andrei Ștefan
530 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger