AcasăȘTIRI EXTERNECe sunt pastilele de captagon, denumite și "cocaina săracilor", pe care cei...

Ce sunt pastilele de captagon, denumite și „cocaina săracilor”, pe care cei de la Hamas le-au înghiţit în ziua atacurile odioase

Conform unor surse, se pare că mulți dintre cei de la Hamas, care au participat la atacul din 7 octombrie, din sudul Israelului, aveau în buzunare un drog cunoscut și sub numele de „cocaina săracului”.

Produs în Liban și Siria, drogul este folosit și de teroriștii ISIS.

Tablete de Captagon, în buzunarele morţilor

Armata israeliană a găsit tablete de Captagon în buzunarele militanților Hamas uciși în urma atacului din 7 octombrie. Acest drog stimulant, cunoscut și sub numele de „cocaina săracilor”, le-a permis teroriștilor să comită acte odioase cu un sentiment de calm și indiferență.

În același timp, îi menținea în stare de alertă ridicată pentru perioade lungi de timp și le suprima pofta de mâncare. Este un drog cunoscut și sub numele de „cocaina săracului”. Cei care consumă aceste droguri au o rezistentă crescută la oboseală, o stare de euforie, nu mai simt durerea sau frica. De asemenea, pot să nu mănânce sau să nu doarmă zile întregi.

Amfetamina este un stimulent al sistemului nervos central, care provoacă hipertensiune arterială și tahicardie. Efectele după administrarea orală apar după 30 de minute și durează multe ore.

Ce este Captagon?

Captagon face parte din familia amfetaminei și a fost inițial dezvoltat pentru a aborda tulburările de atenție, narcolepsia și depresia. În ciuda naturii sale foarte dependente și a potențialului de a induce reacții psihotice, acesta continuă să se bucure de popularitate în Orientul Mijlociu datorită accesibilității sale și ușurinței de fabricare.

În țările mai sărace, medicamentul poate fi cumpărat pentru un dolar sau doi, în timp ce în țările mai bogate poate ajunge până la 20 de dolari o pastilă.

În România, substanța a început să fie popularizată în anul 2021, când a fost semnalat sub titulatura de „cocaina săracilor”, potrivit Agenției Naționale Anti-Drog.

Acestui drog i se mai spune și „cocaina săracului”, pentru că este relativ ieftin. Consumul de Captagon în interiorul Siriei a devenit o obișnuință în întreaga țară, unde o pastilă avea, la începutul anului 2021, o valoare de stradă cuprinsă între 0,50 și 1 dolar.

author avatar
Andrei Ștefan