Acest avion va folosi doar arme disimulate în interiorul fuselajului pentru a-și reduce amprenta radar.
Ministerul rus al Apărării a aprobat la începutul acestei luni, aspectul final al bombardierului său strategic „stealth”, cunoscut sub numele de Complexul aeronautic promițător pe distanțe lungi (PAK DA, conform codificării rusești).
Avionul este dezvoltat de compania Tupolev, care în planul său acordă prioritate reducerii vizibilității aeronavei și a utilizării armelor cu rază lungă de acțiune. Pentru moment, biroul Tupolev lucrează la crearea primelor prototipuri full-size ale aparatului.
Nu va fi supersonic
Noua aeronavă va fi construită conform schemei aerodinamice „aripă zburătoare” (fără ampenaj și având un fuselaj integrat) și va putea zbura la viteze subsonice de până la 1190 km/h.
O viteză semnificativ mai mică decât viteza bombardierului strategic Tu-160 pe care noul PAK DA ar trebui să-l înlocuiască în cadrul Forțele Aeriene Ruse. PAK DA va înlocui și avioenele Tu-95MS și Tu-22M3.
Noul bombardier strategic va folosi doar arme ascunse în interiorul fuselajului pentru a reduce amprenta radar a întregului ansamblu. Aceste sisteme de arme includ rachete avansate de croazieră cu rază lungă de acțiune și rachete hipersonice.
Fără pilot?
„Echipamentul de la bord al aeronavei este automatizat pe cât posibil. Inginerii experimentează acum utilizarea acestuia în modul fără pilot. Se presupune, de asemenea, că bombardierul va fi capabil să controleze grupuri de vehicule aeriene fără pilot și să utilizeze întreaga gamă de rachete aer-aer” , a declarat pentru Russia Beyond Vadim Koziulin, profesor la Academia Rusă de Științe Militare.
Un alt aspect important este că prioritatea în proiectarea PAK DA este acordată tehnologiilor „invizibile” („stealth”), precum și tacticii de utilizare a armelor cu rază lungă de acțiune.
„Astăzi Forțele Aeriene Ruse au primit puternicele rachete cu rază lungă de acțiune X-555 și X-101 capabile să parcurgă 5.000 km, motiv pentru care bombardierele cu rază lungă de acțiune nu mai sunt o necesitate presantă. Acum, bombardierul strategic își poate îndeplini misiunea fără să părăsească frontierele rusești și să rămână sub protecția sistemelor de apărare aeriană rusești”, a precizat Koziulin.
Rușii spun că va păcăli apărarea NATO
După cum a fost raportat anterior de mass-media rusă, au fost create modele speciale și piese în mărime naturală ale bombardierului și au fost făcute o serie de teste pentru a evalua vizibilitatea lor radar.
„În special, s-a confirmat că, prin utilizarea anumitor tactici, PAK DA va fi capabil să depășească liniile avansate de apărare aeriană ale țărilor NATO fără a fi observat”, a adăugat Koziulin.
Expertul explică, de asemenea, că fiecare PAK DA va transporta până la 40 de tone de muniție, la fel ca toate celelalte bombardiere strategice moderne. Această armament constă din toate tipurile de bombe nucleare și convenționale moderne (perforante, penetrante, cu fragmentare, etc.)
Durata de viață minimă a fiecărei aeronave nu trebuie să fie mai mică de 12 ani, cu o prelungire la 21 de ani după procedurile de mentenanță.
În 2019, șeful companiei Tupolev, Aleksandr Koniuhov, a declarat că dezvăluirea primului prototip al complexului PAK DA este planificată pentru 2021-2022. Tot atunci, viceministrul Apărării al Federației Ruse, Iurii Borisov (acum vicepremier), a declarat că primul zbor va avea loc în 2025-2026, iar începutul producției de serie a lui PAK DA este programată pentru 2028-2029.
Întrucât astăzi se vorbește despre adoptarea lui în 2026, realizarea proiectului se desfășoară cu un avans față de graficul inițial. Accelerarea evidentă reprezintă o cerință strictă a situației militaro-politice.