AcasăȘTIRI EXTERNECe se va alege de brandul Trump?

Ce se va alege de brandul Trump?

Un imperiu economic construit pe un nume – care a servit o carieră politică. Când Donald Trump va părăsi Casa Albă miercuri, va avea multe de făcut pentru a salva un brand acum sinonim cu toate extremele.

Înainte de a deveni președinte, „marca Trump era foarte puternică”, spune Melissa Aronczyk, profesor de comunicații la Universitatea Rutgers din New Jersey. „A fost un brand comercial de succes, un simbol al luxului, al bogăției și succesului”. De la hoteluri și proprietăți imobiliare elegante, la terenuri de golf, numele Trump este omniprezent în entitățile organizației Trump cu sediul în Trump Tower din New York, pe iconicul 5th Avenue. Dar cei patru ani de mandat ai lui Trump, marcați de poziții extreme, și ultimele săptămâni afectate de asaltul de pe Capitol Hill de către susținătorii săi fermi, au făcut afacerea dinastiei destul de riscantă. Brandul Trump a devenit “toxic”, deoarece este asociat cu haosul tulburărilor sociale, rezumă pentru AFP Tim Calkins, profesor de marketing la Kellogg School of Management de la Northwestern University, sceptic cu privire la repoziționarea mărcii, deoarece daunele sunt semnificative.

Datorii

De la violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie, s-au acumulat vești proaste. Multe companii și-au rupt legăturile sau s-au distanțat de Donald Trump și de holdingul familiei sale. Signature Bank a început închiderea conturilor pentru președinte, în timp ce Deutsche Bank nu mai vrea să facă afaceri cu el. La New York, primarul democratic Bill de Blasio a reziliat contractele care permiteau organizației Trump să conducă atracții în Central Park și un teren de golf  în Bronx. Campionatul de golf PGA din 2022 nu va avea loc la Trump National din Bedminster, New Jersey. „Brandul nostru era în joc”, a argumentat Seth Waugh, directorul general al organismului organizator. Pot aceste contracarări să pună în pericol organizația Trump atunci când pandemia i-a afectat deja grav hotelurile? Greu de răspuns, deoarece dinastia Trump este opacă. Deoarece grupul nu este listat la bursă, conturile nu sunt făcute publice. Potrivit revistei Forbes, imperiul Trump a generat venituri de aproape 2 miliarde de dolari între 2017 și 2019, în principal din terenuri de golf, stațiuni și cluburi private, licențierea redevențelor și achiziții imobiliare comerciale din New York și San Francisco. Singura certitudine este că grupul are o datorie de aproximativ 400 de milioane de dolari.”Este un procent mic din valoarea mea netă”, a asigurat Donald Trump în octombrie, potrivit Washington Post. Averea sa a fost estimată vineri la 2,5 miliarde USD, față de 3,7 miliarde la sfârșitul anului 2016, înainte de sosirea sa la Casa Albă.

Ivanka

În ciuda eșecurilor sale, președintele se poate baza pe susținători acerbi. „Va exista întotdeauna un grup de oameni care îl vor sprijini pe Donald Trump indiferent de ceea ce ar spune, orice ar face”, opinează Capri Cafaro, profesor la Universitatea Americană. Din punct de vedere istoric, mărcile ajung întotdeauna să se recupereze după scandaluri și controverse de-a lungul timpului, subliniază Melissa Aronczyk, citând exemplul Volkswagen și cazul emisiilor poluante trucate. În timp ce miliardarul se va prăbuși, fără îndoială, în cazurile de judecată pe termen scurt, “este prosibil ca brandul să-și revină”. Una dintre opțiunile de promovare a mărcii Trump este, de asemenea, jucarea  “cărții Ivanka”, fiica președintelui, mai ales că a avut grijă să stea departe de ultimele scandaluri. “Amprenta sa este intactă”, notează Aronczyk. Dar renașterea financiară a mărcii Trump ar putea trece prin crearea unui  mediu mass-media în viitor, estimează Michael D’Antonio, autorul biografiilor despre miliardar.Îl imaginează astfel pe Donald Trump ca „evanghelist politic” pe propriul său canal TV, accesibil printr-un abonament la 4,99 sau 9,99 dolari pe lună și difuzat din Florida. În plus, însăși politica americană este legată traditional de dinastiile familiale – sondajele publice arată că marca Trump este încă dominantă în cercurile republicane. Practic, toată lumea se așteaptă ca acest lucru să se transfere copiilor săi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
310 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger