AcasăȘTIRI EXTERNECe se întâmplă cu testamentul Reginei Elisabeta a II-a. Motivul neașteptat pentru...

Ce se întâmplă cu testamentul Reginei Elisabeta a II-a. Motivul neașteptat pentru care va fi sigilat și ascuns într-un seif pentru 90 de ani

reginaCe se întâmplă cu testamentul Reginei Elisabeta a II-a. Motivul neașteptat pentru care va fi sigilat și ascuns într-un seif pentru 90 de ani

Testamentul Reginei Elisabeta a II-a va fi sigilat și plasat într-un seif special pentru următorii 90 de ani, scrie Reuters.

Testamentul Reginei Elisabeta a II-a, în cazul în care ar putea fi văzut de public, ar oferi informaţii despre averea suveranei britanice, însă, spre deosebire de actele asemănătoare ale cetăţenilor britanici obişnuiţi, testamentul va fi sigilat și încuiat într-un seif pentru cel puţin 90 de ani.

Secretele familiei regale, ascunse într-un seif

Conform convenției, după moartea unui membru de rang înalt al familiei regale, executorul testamentar cere Secției pentru Familie a Înaltei Curți din Londra sigilarea testamentului. Magistrații care s-au succedat în această funcție au aprobat întotdeauna solicitarea.

În seif, pe lângă testamentul Elisabetei a II-a, există deja documente similare ale soțului ei Prințul Philip (decedat în 2021) și surorii sale Prințesa Margareta (decedată în 2002). Seiful în sine este amplasat într-un loc inaccesibil străinilor. Un judecător supraveghează păstrarea documentelor.

Aceste amănunte au fost făcute publice abia după moartea, în luna aprilie a anului 2021, a Prințului Philip, soțul suveranei britanice, când îndatorirea aplicării sigiliului i-a revenit judecătorului Andrew McFarlane.

Explicația procedurii de sigilare

„Gradul de publicitate pe care publicarea l-ar atrage probabil ar fi foarte extins şi contrar obiectivul de păstrare a demnităţii suveranei”, a explicat magistratul.

Practica sigilării testamentelor monarhilor din Marea Britanie datează din 1910 de la moatea prințul Francis de Teck, stră-străbunicul reginei Elisabeta a II-a.

Testamentul Prințesei Margaret a fost în anul 2007 motivul unei dispute juridice inițiate de Robert Brown, care a afirmat că este fiul ilegitim al prințesei și a cerut să vadă documentul ca să-și înainteze pretențiile. Curtea a respins aceste afirmații, catalogându-le ca fiind „iraționale”. Astfel, Brown nu a primit acces la testament.

author avatar
Andreea Vlad