AcasăȘTIRI EXTERNECe se ascunde în spatele strategiei lui Trump?

Ce se ascunde în spatele strategiei lui Trump?

Scopul lui Trump nu este de a răsturna alegerile din SUA, ci de a submina administrația Biden.Campania lui Trump a intentat procese pentru a contesta numărul de voturi în mai multe state, în ciuda faptului că aproape 80% dintre americani îl recunosc pe Biden drept următorul lor președinte.

Conducerea republicană și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru provocările juridice ale lui Trump și a susținut că există fraude electorale pe scară largă. Nimic din toate acestea nu va putea schimba rezultatele alegerilor, deci ce se află în spatele acestei strategii? Mulți vorbesc de  ego-ul zdrobit al lui Trump și incapacitatea de a accepta înfrângerea, ceea ce este cu siguranță un factor, dar planul  se referă mai mult la adunarea bazei republicane și pregătirea pentru rezistență împotriva democraților. Până în prezent, echipa Trump a  depus peste o duzină de procese de stat și federale în cinci state de câmp de luptă pe care Biden le-a câștigat cu o marjă redusă: Pennsylvania, Michigan, Nevada, Arizona și Georgia . Însă sâmbătă, Trump a mai primit o lovitură –  un judecător federal a respins cererea de anulare a milioane de voturi din Pennsylvania. Biden conduce în acest stat cu aproximativ 82.000 de voturi și, prin urmare, chiar dacă alte procese sunt menținute, este puțin probabil să modifice rezultatul.

Acesta este cazul și pentru alte state. Biden îl conduce pe Trump cu peste 140.000 de voturi în Michigan; peste 33.000 în Nevada; peste 20.000 în Wisconsin; aproape 14.000 în Georgia; și 10.000  în Arizona. Recontările, unde marja este mai mică de 1 la sută din voturi, nu vor avea ca rezultat o victorie a lui Trump. În trecut, astfel de proceduri au dus la schimbarea a doar câtorva sute de voturi. Strategii republicani menționează adesea importanța relatării din 2000 în Florida, care a ajutat efectiv să câștige candidatul la președinție  George W Bush. Dar uită să spună că a fost vorba de aproximativ 500 de voturi într-un singur stat swing. Alegerile prezidențiale din 2020 reprezintă o chestiune de sute de mii  în cinci state swing.

Republicanii văd oportunități după “alegerile furate”

În ciuda a ceea ce Trump ar putea pretinde, nu există dovezi puternice ale fraudelor electorale și cu siguranță nu există dovezi ale unor nereguli pe scară largă care ar putea afecta rezultatele alegerilor. Potrivit New York Times, oficialii electorali din 49 de state nu au raportat probleme majore de vot. Trump știe că nu poate răsturna rezultatele alegerilor, dar totuși împinge înainte, relatează Al Jazzera. Mulți dintre republicanii care își exprimă public sprijinul pentru el nu cred că aceste procese vor modifica rezultatul alegerilor. Dar ei rămân cu Trump pentru că, indiferent de rezultate,  rămâne șeful partidului republican și a reușit totuși să câștige peste 73 de milioane de voturi. Susținătorii lui Trump reprezintă încă o porțiune considerabilă din electoratul american, iar mulți republicani din Congres aleg să rămână tăcuți de teama de a-i înstrăina pe susținătorii din circumscripțiile lor. Văd, de asemenea, beneficii pe termen scurt și lung ale acestei strategii.

Pe termen scurt, această mobilizare i-ar putea ajuta să câștige cele două alegeri ale Congresului din Georgia, care vor avea loc în ianuarie, ceea ce ar asigura Senatul sub controlul republicanilor. Pe termen lung, ar putea ajuta republicanii să preia controlul Camerei Reprezentanților la alegerile de la jumătatea perioadei din 2022 și, eventual, la Casa Albă din 2024. Republicanii din Cameră au avut rezultate mai bune decât se așteptau în 2020, obținând cel puțin șase locuri și astfel diminuând puterea democratică în Camera Reprezentanților. Dar, mai alarmant, folosirea de către republicani a narațiunii „alegerilor furate” își propune să susțină rezistența împotriva viitoarei administrații Biden. Acest lucru a fost deja expus în mitingurile pro-Trump care au avut loc la Washington și în alte părți săptămâna trecută. În lunile următoare, răspândirea falsurilor și a pretențiilor de fraudă electorală vor fi folosite pentru a aduna baza Trump, a crea tensiuni în comunități și spații publice din toată țara și a face presiuni asupra echipei Biden. Chiar și cu prețul alimentării teoriilor conspirative și dezinformărilor care subminează instituțiile democratice americane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor