AcasăȘTIRI EXTERNECe se ascunde în spatele opririi gazelor din Rusia?

Ce se ascunde în spatele opririi gazelor din Rusia?

Gazprom  a suspendat livrarea de gaze naturale Bulgariei și Poloniei din cauză că ambele țări nu au plătit în ruble, așa cum a cerut Moscova.

Liderii europeni spun că aceste  contractele prevăd plata în euro sau dolari și asta nu se poate schimba.

Polonia a luat măsuri pe termen lung pentru a se izola de o întrerupere, cum ar fi construirea unui terminal de import pentru gaz lichefiat. Bulgaria spune că are suficient gaz deocamdată.

Cu toate acestea, întrebările deschise cu privire la ce ar putea însemna schimbarea au provocat fiori pe piețele energetice: livrările de gaze ar putea fi întrerupte în alte țări europene.

Putin a avertizat despre această posibilitate dacă țările nu plătesc pentru aprovizionarea cu energie în ruble. Dar Rusia se bazează  pe vânzările de petrol și gaze, deoarece sancțiunile i-au lovit sistemul financiar.

Conform noului sistem de plată, Kremlinul a spus că importatorii ar trebui să înființeze un cont în dolari sau euro la a treia bancă ca mărime a Rusiei, Gazprombank, apoi un al doilea cont în ruble. Importatorul plătea factura de gaz în euro sau dolari și ordona băncii să schimbe banii în ruble.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că plata în ruble încalcă sancțiunile UE, iar  companiile cu contracte „nu ar trebui să accepte cerințele Rusiei”.

Pedeapsa lui Putin

Deoarece ordinul lui Putin vizează „țări neprietenoase”, poate fi văzut ca o reacție-pedeapsă  pentru sancțiunile occidentale care au oprit multe bănci rusești de la tranzacțiile financiare internaționale și au determinat unele companii să-și retragă afacerile din Rusia.

Motivele economice pentru a cere ruble nu sunt clare, deoarece Gazprom trebuie să vândă deja 80% din veniturile sale externe pentru ruble, astfel încât impulsul pentru moneda Rusiei ar putea fi minim.

Un motiv ar putea fi politic, pentru a arăta publicului de acasă că Putin poate dicta condițiile exporturilor de gaze. Și prin solicitarea plăților prin Gazprombank, mișcarea ar putea descuraja noi sancțiuni împotriva acelei bănci.

“Rusia valorifică fragmentarea UE”

10 companii din UE și-au deschis conturi la Gazprombank, în timp ce Austria și Germania au acceptat condițiile de plată pentru gazul rusesc. Rusia încă trimite gaz în Ungaria.“Rusia valorifică fragmentarea UE – este o strategie de împărțire și guvernare”, a declarat pentru AP Simone Tagliapietra, expert în energie și cercetător senior la think tank-ul Bruegel din Bruxelles.

Sancțiunile coordonate ale SUA și UE scutesc plățile pentru petrol și gaze.

Aceasta este o concesie a Casei Albe față de aliații europeni, care sunt mult mai dependenți de energia din o  Rusie care furnizează 40% din gazul și 25% din petrolul Europei, la un cost de 850 de milioane de dolari pe zi.

Războiul din Ucraina a însemnat o reevaluare rapidă a deceniilor de politică energetică în care gazul ieftin din Rusia a sprijinit economia Europei.

Dar întreruperea gazelor naturale din Europa nu aduce beneficii nici Rusiei.

În ceea ce privește petrolul, Rusia ar putea, teoretic, să trimită exporturile în altă parte, cum ar fi India și China, țări care au foame de energie și nu iau parte la sancțiuni.

Dar gazul este o altă chestiune. Sistemul de conducte de la zăcămintele majore din Peninsula Yamal din nordul Rusiei până în Europa nu se conectează cu rețelele care duc la China. Și Rusia are doar facilități limitate pentru a exporta gaz lichefiat pe nave.

UE intenționează să reducă  utilizarea gazului rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului și complet până în 2027.

Dar continentul este sub presiune pentru a-și reaproviziona rezervele subterane la timp pentru cererea de încălzire din iarna viitoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
952 afisari

7 COMENTARII

  1. Dejavu? Exact asa a facut si Ghadaffy sau Saddam si au fost atacati militar.Adica au vrut sa vanda petrol fara sa treaca prin bursa de petro-dolari.Uite asa incepe razboiul nebunilor adica exact filmele MAD MAX

    • Madame ur sula vb de încălcarea drepturilor, în timp ce UE a bildat contractele cu seruri experimentale și, a încălcat drepturi cetățenești prin constrângeri de tot felul,

  2. Cu rusii nu merge cum a mers cu iraqul. Pe de alta parte rusii construiesc conducta de gaz spre china, dureaza ceva timp dar va fi gata intr-o zi. Dar daca politica de fragmentare reuseste poate iese si europe de sub dictatura americana si atunci viata va fi mai buna

    • Ai dreptate. Mai trebuie spus ca rusii au armament nuclear. Si daca mai pui si interesul foarte puternic al Chinei de a avea acces extins la gazele rusesti, constructia noului gazoduct Rusia- China și implicarea acesteia in constructie, poate fi foarte rapidă.

  3. nu il mai mintiti pe ciuca despre cum urmeaza sa acoperim importurile de gaze rusesti cu cele extrase din Marea Neagra si el la randul lui sa minta romanii !!!!
    chiar trebuie sa ascultam de neamtul asta pana cand ne trezim in razboi ?

  4. daca polonia ia lichefiate din sua este o veste buna pentru producatorii romani inundati de produse poloneze , romanii vor face fata mai usor concurentei , asta daca nu guvrnantii nostri isi vor taia iarasi singuri craca de sub ei , adica sabotaj intentionat , sa nu cumva sa traiasca romanii mai bine

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger