AcasăȘTIRI EXTERNECe se ascunde în spatele grupării turce „Lupii Cenușii”

Ce se ascunde în spatele grupării turce „Lupii Cenușii”

Mișcarea ultranaționalistă – incriminată  pentru incidentele de săptămâna trecută dintre comunităţile turcă şi armeană de la Decines-Charpieu, lângă Lyon – a fost interzisă de guvernul francez. Creați la sfârșitul anilor 1960, Lupii Cenușii doreau să fie ramura de tineret a partidului turc de extremă dreapta MHP, cu metode deosebit de violente.

Este o grupare ”deosebit de agresivă, ca să nu spun mai mult”, a afirmat ministrul de interne Gerald Germain. Se știe că acest grup este apropiat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a pus recent la îndoială „sănătatea mintală” a lui Emmanuel Macron. De-a lungul anilor, MHP a întreprins mai multe acțiuni radicale, în special împotriva Papei Ioan Paul al II-lea. La 13 mai 1981, “lupul” Mehmet Ali Agca a încercat să-l asasineze pe suveranul pontif în piața Piața Sf. Petru din Vatican. Lovit la distanță de trei gloanțe, Karol Wojtyla este operat urgent și salvat. În acea perioadă a început să se vorbească despre Lupii Cenușii, în timpul acțiunilor violente împotriva activiștilor de stânga și a minorităților.

Astăzi, adunați la ideologia „pan-turcistă”, sunt prezenți în mai multe țări europene, printre care Germania și Austria, unde conduc în mod regulat campanii de intimidare și sunt suspectați că au fost implicați în asasinarea a trei activiști kurzi în 2013 la Paris. Se știe, de asemenea, că sunt apropiați de anumite cercuri mafiote. Mișcarea are mai multe filiale în alte țări europene, fără ca acestea să fie recunoscute oficial vreodată (ca în Franța).  „Lupii Cenușii întruchipează un curent ideologic și o sensibilitate împărtășită de turci și franco-turci. Perioada actuală, în care comunitatea conservatoare este foarte sensibilă la  declarațiile lui Erdogan, le permite, fără îndoială, să aibă o anumită aură. Chiar dacă sunt foarte departe de a avea aceeași capacitate de mobilizare ca în trecut „, notează lexpress.fr.

Cum reacționează Turcia lui Erdogan

Turcia a avertizat că va „răspunde ferm” la dizolvarea de către Franța a „Lupilor Cenușii”, numind decizia „provocare”. „Subliniem că este necesară protejarea libertății de exprimare și de întrunire a turcilor în Franța (…) și că vom răspunde în cel mai puternic mod posibil la această decizie”, a declarat ministerul turc de Externe, precizând, de asemenea, că „nu există nicio mișcare numită „Les Loups Gris “, și  numind-o drept „obiect imaginar”.  În replică, șeful diplomației franceze Jean-Yves Le Drian a denunțat, joi, „declarațiile de violență” ale președintelui Recep Tayyip Erdogan, ridicând din nou posibilitatea sancțiunilor. „Există acum declarații de violență, chiar de ură, care sunt publicate în mod regulat de președintele Erdogan, care sunt inacceptabile”, a spus el pentru Europa 1, pe măsură ce tensiunile bilaterale continuă să crească între Paris și Ankara. „Nu doar Franța este vizată, există o solidaritate total europeană pe această temă – ne dorim foarte tare ca Turcia să renunțe la această logică”, a continuat ministrul afacerilor externe. Audiat în Adunarea Naţională, Gerald Darmanin a precizat că va fi examinată şi dizolvarea Colectivului Împotriva Islamofobiei în Franţa (CCIF), anunţată după asasinarea profesorului Samuel Paty în 16 octombrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.036 afisari

1 COMENTARIU

  1. Si-atunci dece naiba nu pune Legea pe ei i ? Dece nu-I deporteaza ,nu-I aresteaza ? Asteapta ca austriecii sa omoare oameni pe strada sau in biserici ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger