AcasăȘTIRI EXTERNECe s-ar întâmpla dacă SUA ar interzice petrolul rusesc?

Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar interzice petrolul rusesc?

Unii oficiali americani din spectrul politic au cerut interzicerea importurilor de combustibil rusesc. O astfel de interdicție, spun ei, ar fi cea mai bună – poate singura – modalitate de a forța Rusia să se retragă din Ucraina.

Un embargo complet ar fi cel mai eficient dacă ar include aliați europeni, care sunt, de asemenea, disperați să oprească violența din Ucraina și pericolul pe care Moscova îl reprezintă pentru continent.

Cu toate acestea, este departe de a fi clar dacă Europa ar lua parte la această decizie radicală.

Spre deosebire de Statele Unite, Europa este profund dependentă de energia pe care o importă din Rusia.

În plus, orice reducere a importurilor rusești de petrol ar duce la creșterea vertiginoasă a prețurilor la combustibili pe ambele continente și ar pune presiuni asupra  gospodăriilor, întreprinderilor, piețelor financiare și economiei globale.

Deocamdată, o interdicție largă dintre SUA și Europa pare evazivă.  Cancelarul german Olaf Scholz a precizat că țara sa, cel mai mare consumator de energie rusă din Europa,  nu are de gând să se alăture vreunei interdicții.

Ca răspuns, Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct al SUA, a sugerat că Washingtonul ar putea acționa singur sau cu un grup mai mic de aliați.

Dacă numai SUA ar interzice importurile de petrol și produse rafinate rusești, impactul asupra Moscovei ar fi probabil minim.

Statele Unite importă aproximativ 100.000 de barili pe zi din Rusia, doar aproximativ 5% din exporturile de țiței ale țării, conform datelor Rystad Energy. Anul trecut, mai puțin de  8% din importurile americane de petrol și produse petroliere au venit din Rusia.

SUA ar putea înlocui țițeiul rusesc cu importuri din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. La rândul ei, Rusia ar putea găsi cumpărători alternativi în China sau India.

Cotațiile petrolului depășesc acum 120 de dolari pe baril, iar multe rafinării ocolesc țițeiul rusesc, temându-se de posibile sancțiuni.

Analiștii din domeniul energiei avertizează că prețurile ar putea ajunge la 160 de dolari sau chiar 200 de dolari pe baril dacă Occidentul continuă să evite importurile din Rusia.

Potrivit AP,industria petrolieră din SUA a declarat că împărtășește obiectivul de a reduce dependența de sursele străine de energie și este angajată să colaboreze cu administrația Biden. Chiar și fără sancțiuni, unele rafinării americane au rupt contractele cu companiile rusești.

Datele preliminare ale Departamentului de Energie al SUA arată că importurile de țiței rusești au scăzut la zero în ultima săptămână din februarie.

Dar o interdicție a petrolului și gazelor naturale rusești ar fi dureroasă pentru Europa. Rusia furnizează 40% din gazul natural al continentului și un sfert din necesarul de petrol. Oficialii europeni caută modalități de a reduce dependența, dar va dura timp.

Vicepremierul rus Alexander Novak  avertizat că Rusia va avea „tot dreptul” să oprească transporturile de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1, ca răzbunare pentru faptul că Germania a oprit conducta paralelă Nord Stream 2.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
561 afisari

1 COMENTARIU

  1. De când și pînă când europenii sunt disperați de situația din Ucraina??????? De când?
    Nu, europenii sunt disperați de criză și de scăderea nivelului de trai.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger