AcasăȘTIRI EXTERNECe s-a întâmplat, de fapt, în timpul retragerii trupelor americane din Afganistan....

Ce s-a întâmplat, de fapt, în timpul retragerii trupelor americane din Afganistan. Filmarea CNN ce contrazice raportul Pentagonului (VIDEO)

Ce s-a întâmplat, de fapt, în timpul retragerii trupelor americane din Afganistan

CNN a prezentat noi dovezi ce contrazic, practic, raportul Pentagonului privind modul în care s-au retras trupele americane din Afganistan, în august 2021.

Se vorbeşte despre atacul sinucigaș al ISIS-K în apropierea aeroportului din Kabul.

În retragere, au murit 13 militari americani și 170 de afgani

Americanii au avut o retragere „sângeroasă” din Afganistan. În timpul acestei acţiuni, au murit 13 militari americani și alți 170 de afgani.

În tot acest răstimp, de 2 ani şi jumătate, Pentagonul a susţinut că incidentul a fost cauzat de o singură explozie și că trupele, care au raportat că s-a tras asupra lor și că au tras la rândul lor, au devenit cel mai probabil confuze din cauza haosului creat de explozie.

Dar videoclipul filmat de o cameră GoPro a unuia dintre soldații de peste Ocean arată că au fost mult mai multe focuri de armă decât recunoscut Pentagonul.

Sub anonimat, soldaţii americani au povestit cum a decurs retragerea trupelor: „Nu au fost una, două împușcături. A fost un volum mare de împușcături”.

Un doctor afgan a spus că a scos personal gloanțe din cei răniți în incident și, împreună cu colegii săi de la spital, au numărat zeci de afgani care au murit împușcați.

Haos după detonarea bombei

Haosul s-a declanşat când un sinucigaș ISIS-K a detonat bomba pe care o avea ascunsă în rucsac deasupra unui canal de beton plin de oameni. Atunci, procesul de evacuare s-a oprit brusc.

Pentagonul a insistat asupra faptului că toate victimele au murit sau au fost rănite în urma exploziei și a schijelor care au sărit în toate direcțiile prin mulțime.

Însă, deşi în filmarea obținută de CNN nu se vede niciun soldat care trage, sunetele rafalelor se pot auzi în 11 episoade diferite, după producerea exploziei – mult mai mult decât cele trei rafale care apar în investigația Pentagonului.

Sursele CNN pretind că pușcașii marinii au lansat o canistră cu gaze lacrimogene din interiorul aeroportului înspre zona unde s-a produs explozia. Canistra ar fi putut ajunge în zona în care civilii afgani răniți sau morți zăceau în canalul de scurgere care traversa zona exploziei.

Soldaţii americani, manipulaţi?

„Am văzut oameni care au fost răniți în explozie încercând să se ridice, dar s-a tras asupra lor”, a spus Shogofa Hamidi, a cărei soră a fost împușcată în față, într-un interviu pentru CNN inclus într-un raport publicat în februarie 2022.

Un alt soldat a descris cum un sergent le-a ordonat trupelor americane să deschidă focul după producerea exploziei. Un militar american ar fi povestit că, după evacuarea din Afganistan, practic, i s-a inoculat ideea că „ceea ce am văzut nu era adevărat”.

author avatar
Andrei Ștefan