Ancheta de la Washington, vizând acțiunile din 6 ianuarie, a demonstrat că extremiștii care au luat cu asalt Capitoliul s-au folosit de Facebook pentru a răspândi mesajele de revoltă și nesupunere civică. În schimb, doar Parler a plătit, această platformă de social media fiind blocată pe tot Internetul. Cum și de ce, întrebări pe care doar o parte a presei și le mai pune.
Experți de la Universitatea George Washington au analizat evenimentele de început de an, cele pentru care Donald Trump are parte acum de un proces care i-ar putea crea multe și neplăcute probleme. Concluzia specialiștilor în comunicare și sociologie este că 73 dintre cele 223 de persoane anchetate și acuzate de autorități pentru incidentele de la Capitoliu (zeci de răniți și șase morți în confruntările cu forțele de ordine!) au folosit rețeaua Facebook pentru a îndemna la revoltă! 73 de persoane au scris pe Facebook că trebuie luată cu asalt clădirea Congresului SUA, mai mulți oameni decât toate celelalte site-uri de social media combinate, notează Forbes!
Practic, Facebook a fost rețeaua de socializare cea mai utilizată pentru organizarea „revoluției” din 6 ianuarie, o demonstrează și analiza Departamentului de Justiție. Documentele nu pot fi falsificate, iar ele se bazează pe datele culese din anchetă.
Mark Zuckerberg este un tiran prin modul în care acționează (sau a acționat recent), dar fiindcă are bani și resurse își poate permite să influențeze mersul lucrurilor la cel mai înalt. Și niciun guvern federal nu-l va împiedica, atât timp cât ține în buzunarul de la spate tot aparatul democrat, în frunte cu „Sleepy Joe” de la Casa Albă.
De fapt, graba de a scăpa de rețeaua Parler vorbește despre efortul coordonat al mogulilor din Silicon Valley de a închide rândurile în spatele unuia dintre ei (Facebook), pentru a proteja oligarhia. Și, evident, se urmărește eliminarea alternativei, a oportunității ca vocea nemulțumiților să găsească un loc în care să se facă auzită. Departamentul de Justiție a scris în raport că 8 persoane au instigat la revoltă folosind rețeaua Parler, în timp ce alte 73, „acuzate de infracțiuni contra statului”, au comunicat folosind Facebook. Și, totuși, Mark Zuckerberg nu a fost atins nici măcar cu o floare, în timp ce fondatorul Parler a pierdut și rețeaua de socializare, s-a ales și cu imaginea făcută țăndări, iar amenințările la adresa sa continuă să curgă ca Dâmbovița prin Capitală.
„Cred că aceste evenimente au fost organizate în mare parte pe platforme care nu au abilitățile noastre de a opri ura, nu au standardele noastre și nu au transparența noastră”, afirma pe 11 ianuarie directorul de operare al Facebook, Sheryl Sandberg, atribuind culpabilitatea pentru evenimentele de la Capitoliu rivalilor de la Parler și Gab, platforme noi apărute pe piață.