AcasăȘTIRI EXTERNECe pregătește China pentru invazia Taiwanului

Ce pregătește China pentru invazia Taiwanului

Ce pregătește China pentru invazia Taiwanului

Toată lumea așteaptă cu îngrijorare un ordin fatidic al președintelui chinez Xi Jinping: Beijingul este pe cale să pună mâna pe Taiwan – regiune considerată de mulți analiști ca „una din cele mai periculoase din lume” – teritoriu pe care îl revendică și a cărui independență nu mai atârnă decât de un fir.

Pe cât de puternică este, China nu are încă mijloacele pentru ambițiile sale și o tentativă de invazie a insulei din Marea Chinei de Sud ar putea, pentru ea și pentru Xi Jinping, să se transforme într-un amar eșec militar și politic.

Potrivit generalului Mark Milley, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale SUA (un aliat al Taiwanului) acest lucru nu împiedică China să se pregătească activ pentru anexarea fostei insule Formosa.

Munți de bani pentru munți de arme

Milley a explicat în timpul unei audieri în fața Congresului  că Xi Jinping a cerut forțelor armate ale țării să accelereze pregătirea și să fie gata de acțiune, nu în 20135, ci din 2027.

Pentru aceasta, armata Chinei poate conta pe îmbogățirea rapidă a țării și sumele colosale pe care le investește pentru modernizarea Armatei Populare de Eliberare (PLA). Dacă țara rămâne cu mult în urma SUA în ceea ce privesc cheltuielile militare în valoare absolută, dinamica nu este aceeași: în dolari, bugetele chineze au crescut cu 85% între 2010 și 2019, când, în aceeași perioadă, au scăzut cu 15% pentru Washington.

La ce folosesc toți acești bani, adică 175 de miliarde de euro în 2021, în creștere cu 6,8% față de anul precedent? În special pentru ca Beijingul să-și consolideze capacitățile de proiecție și pentru a pregăti invazia Taiwanului, explică Popular Mechanics.

Un obiectiv de șase portavioane

Una dintre principalele cheltuieli chineze se referă la forțele navale. China, care lansează uneori mai multe nave noi în aceeași zi, are acum cea mai mare flotă militară din lume.

China are deja două portvioane operaționale, Liaoning și Shandong, iar un al treilea este în construcție, cu un obiectiv de șase în total, care ar putea oferi țării o forță aeropurtată semnificativă.

În egală măsură, China este pe cale să se doteze, cu viteză foarte mare, cu o flotă amfibie la scară formidabilă, capabilă să pregătească debarcarea pe scară largă pe care ar presupune-o orice invazie rapidă a Taiwanului, scrie Slate.

Constituită din „landing platform docks” (nave de debarcare) din clasa Yuzhao Type 071 și din nave de asalt amfibii din casa Yushen Type 075, acest ansamblu va include un total de 32 de nave grele, 16 de talie mijlocie și 29 de nave-cisternă. Care ar putea proiecta, conform Popular Mechanics, toate cele opt brigăzi marine chineze începând cu primul val al unei eventuale debarcări.

Chengdu J-20, avionul „invizibil”

În privința forțelor aeriene, China recuperează rapid decajalul tehnologic și numerar față de alte forțe aeriene mondiale, în special față de US Air Force, grație unor avioane moderne precum avionul „stealth” Chengdu J-20 sau mai vechilor J-10, al căror program ajunge la maturitate.

Pentru a bombarda insula, China va putea conta pe avioanele H-6K, aparent îmbătrânite dar upgradate prin multiple modernizări. În ceea ce privesc forțele aeropurtate pe care Beijingul ar putea dori să le trimită masiv în spatele liniilor inamice, acestea vor folosi avioanele de transport Y-20.

Spirala tensiunilor din jurul „insulei rebele”

China poate conta, de asemenea, pe armele sale de nouă și următoare generație: avioane fără pilot, drone-bombardier, rachete hipersonice, arme experimentale.

Va fi gata China în 2027? Observatorii apreciază că, totuși orizontul 2035 pare mai rezonabil. Cine știe ce s-ar putea întâmpla până atunci. Beijingul a arătat clar că o declarație de independență a Taiwanului va declanșa un răspuns militar imediat, în timp ce tensiunile din jurul insulei continuă să crească, făcând situația cel puțin instabilă.

 

 

author avatar
Tudor Borcea