AcasăȘTIRI EXTERNECe pregătesc China și Rusia în spațiu. Noua amenințare la adresa securității...

Ce pregătesc China și Rusia în spațiu. Noua amenințare la adresa securității Americii

Ce pregătesc China și Rusia în spațiu. Noua amenințare la adresa securității Americii

Un raport al Defense Intelligence Agency, „Challenges to Security in Space”, notează că Rusia și China și-au crescut activele spațiale cu aproape 70% în ultimii doi ani. Această creștere urmează unei perioade cuprinse între 2015 și 2018, când stocurile lor s-au dublat.

Așa cum fac pe Pământ, China și Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa intereselor de securitate națională ale SUA în spațiu, potrivit raportului.

O abordare în două direcții

„Dorința de modernizare și creștere a capacităților pentru ambele țări se reflectă în aproape toate categoriile spațiale majore – comunicații prin satelit, teledetecție, navigație și demonstrație știiințifică și tehnologie”, notează raportul neclasificat.

Potrivit raportului, ambele țări adoptă o abordare în două direcții: să-și întărească propriile capacități spațiale, în același timp îmbunătățindu-și capacitatea de a contracara eforturile SUA, scrie ANews.

În iulie anul trecut, China a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală cu un vehicul de planare hipersonic care a înconjurat globul într-o orbită fracționată.

Aceasta au demonstrat cea mai mare distanță parcursă (~ 40.000 km) și cel mai lungă durată de zbor (~100+ minute) al oricărui sistem chinezesc de arme de atac terestre până în prezent”, observă raportul. În noiembrie 2021, Rusia a efectuat un test de rachete anti-satelit , distrugând unul dintre propria săi sateliți învechiți.

Cursa Beijingului și Moscovei pentru Lună

În timp ce atât China, cât și Rusia, spre deosebire de Statele Unite, au programe spațiale care fac o distincție mică între eforturile militare și cele civile, au adoptat abordări ușor diferite în utilizarea spațiului pentru a-și îmbunătăți eficacitatea combativă, a declarat Kevin Ryder, analist principal al DIA.

„China, datorită mai multor avantaje economice, și-a sporit capacitățile și a depus mai mult efort financiar și militar pentru dezvoltarea unor capacități noi și mai bune”, a spus el. „Rusia, pe de altă parte, este mai raționalizată datorită altor eforturi de modernizare militară”.

Iar ambițiile chineze și rusești nu se termină cu orbita Pământului. Ambele țări au planificat misiuni pe Lună, unde ar putea exploata resursele naturale extinse ale acesteia, notează raportul. În 30 de ani, chinezii au planuri pentru o bază de cercetare pe Lună capabilă să sprijine vizitele umane, potrivit aceluiași raport.

author avatar
Tudor Borcea
592 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce fraieri chinejii și rușii, se dezvoltă și se extind de capul lor peste tot, inclusiv în spațiu fără să-i întrebe pe amerigani. Normal ar fi ca rușii și chinejii să se târască pe genunchi în fața licuriciului obez și să ceară voie înainte să meargă la baie. Așa crede licuriciul care nu pricepe că vremea lui a cam trecut.

  2. Rusiei si China investesc in industria spatiala si sateliti iar americanii investesc in droguri si operatii la transexuali

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger