AcasăȘTIRI EXTERNECe plănuiește Putin? Temutul semn „Z”, scris pe blindatele rusești la mii...

Ce plănuiește Putin? Temutul semn „Z”, scris pe blindatele rusești la mii de kilometri de Ucraina (VIDEO)

Ce plănuiește Putin? Temutul semn „Z”, scris pe blindatele rusești la mii de kilometri de Ucraina (VIDEO)

Cu câteva zile înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, imaginile vehiculate pe rețelele de socializare au arătat vehicule blindate rusești marcate cu simbolul „Z”.

În absența unei explicații oferite de Ministerul rus al Apărării, au fost multe comentarii despre semnificația acestui simbol.

„Z”,„V”,„A”,„X”, identificare și simboluri

Unii au spus că „Z” are scopul de a facilita identificarea blindatelor rusești în raport cu cele ale ucrainenilor. Alții că acest semn distinge unitățile care participă la invazia Ucrainei.

Sau că are legătură cu numele ofensivei ruse, care s-ar fi numit „Zapad” (vest), la fel ca numele exercițiului desfășurat la fiecare patru ani de Rusia cu forțele din Belarus, și care se termină de obicei cu simularea unei lovituri nucleare.

Ministerul Apărării al Ucrainei a oferit recent o explicație, via Twitter. Astfel, „Z” ar desemna forțele aparținând Districtului Militar rus de Vest rusesc, iar „Z” înscris într-un pătrat ar desemna forțele alocate Crimeei. „V” ar viza infanteria navală, în timp ce „A” și „X” ar distinge forțele speciale și trupele cecene, scrie Opex 360.

Semnul „Z”, văzut și în Siria

O altă explicație ar fi că fiecare simbol ar corespunde unui sector precis al ofensivei din Ucraina. Cu excepția faptului că tancuri care poartă marca „Z” au fost văzute în sudul Ucrainei precum și în nord (cel puțin, conform documentelor difuzate prin intermediul rețelelor sociale).

Oricum ar fi, semnul „Z” nu este specific forțelor angajate în Ucraina. Într-un videoclip care arată o patrulă ruso-turcă în apropiere de Kobané (nordul Siriei) care acționează în cadrul acordurilor încheiate în 2019, se pot vedea vehicule blindate rusești 6×6 „Typhoon-K” și Tigr purtând acest semn. Filmarea a fost difuzată pe 7 martie.

În Rusia, „Z” este folosit și pentru a arăta sprijinul pentru ofensiva decisă de Vladimir Putin, precum și pentru forțele implicate.

Este posibil ca soldații ruși dislocați în Siria să fi vrut să-și arate solidaritatea cu cei care luptă în invazia din Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea
996 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger