AcasăȘTIRI EXTERNECe ne pregătește Big Pharma. Cum vrea Pfizer să mai facă încă...

Ce ne pregătește Big Pharma. Cum vrea Pfizer să mai facă încă 54 miliarde dolari din pandemia Covid

Grupul farmaceutic american Pfizer plănuiește să vândă anul acesta vaccinuri și pilule anti-Covid-19 în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Astfel, Pfizer țintește vânzări ale vaccinului său, dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, în valoare de 32 de miliarde de dolari, în acest an.

Pentru pilula sa anti-Covid-19, compania vrea să obțină 22 de miliarde de dolari.

Cifre de afaceri și profituri uriașe

Compania a profitat deja foarte mult de pe urma vaccinului pe care l-a dezvoltat în parteneriat cu compania germană BioNTech, sub numele de Comirnaty, vânzându-l pentru 36,8 miliarde de dolari în 2021.

Cifra de afaceri a gigantului american a crescut cu 95%, până la 81,3 miliarde de dolari, iar profitul net s-a dublat la 22 de miliarde de dolari.

Pfizer se aștepta să vândă vaccinul său anti-Covid pentru „doar” 15 miliarde de dolari la începutul anului 2021, înainte de a-și ridica previziunile de mai multe ori, scrie France 24.

Compania a anunțat, în ianuarie, că a lansat un studiu clinic pentru a testa o versiune de vaccin care vizează în mod special varianta Omicron.

Cât despre pilula sa anti-Covid, un tratament comercializat sub numele Paxlovid, autorizat la sfârșitul lunii decembrie în Statele Unite, Pfizer a vândut deja tratamente în valoare de 72 de milioane de dolari în 2021.

Previziunile pentru 2022 se bazează pe contracte și angajamente luate la sfârșitul lunii ianuarie și, prin urmare, ar putea crește în continuare.

Pfizer se așteaptă la o cifră de afaceri între 98 de miliarde de dolari și 102 de miliarde de dolari pentru acest an și un câștig pe acțiune ajustat între 6,35 și 6,55 dolari, ceea ce este puțin sub previziuni.

De asemenea, analiștii se așteptau la vânzări ușor mai mari la sfârșitul anului 2021.

Numai în trimestrul IV, grupul a realizat o cifră de afaceri de 23,8 miliarde de dolari și a generat un profit net de 3,4 miliarde de dolari.

author avatar
Tudor Borcea