AcasăȘTIRI EXTERNECe n-a reușit Partidul, a reușit Covidul. Chinezii se izolează de bunăvoie...

Ce n-a reușit Partidul, a reușit Covidul. Chinezii se izolează de bunăvoie de teama contaminării / Explozie de Covid-19 în toată țara

Ce n-a reușit Partidul, a reușit Covidul. Chinezii se izolează de bunăvoie de teama contaminării / Explozie a infectărilor în toată țara / Foto: printscreen

După ce a pus capăt brusc politicii „zero Covid-19”, la începutul lunii, China se confruntă acum cu o creștere bruscă a infecțiilor. În timp ce sfârșitul screening-ului sistematic face imposibilă cunoașterea exactă a numărului de persoane infectate, există tot mai multe rapoarte despre spitale aflate sub presiune și crematorii copleșite de numărul morților.

„Acum am febră”, „În a treia zi de când m-am întors la birou, am fost testat pozitiv la Covid-19”: de la abandonarea bruscă a politicii chineze „zero Covid-19”, pe 7 decembrie, mii de mărturii ca acestea au abundat pe rețelele de socializare, adesea însoțite de fotografii ale autotestelor pozitive.

Capitala Beijing, deosebit de afectată

Cu o populație cu imunitate scăzută și o vaccinare limitată în rândul persoanelor vulnerabile, permiterea circulației libere a variantei contagioase Omicron a dus la un val de infecții în masă în China.

Dacă în urmă cu câteva săptămâni, descoperirea câtorva cazuri de Covid-19 a dus la izolarea unor cartiere întregi sau chiar a unor orașe, acum este imposibil de avut o imagine exactă a amplorii situației. Odată cu decizia de a „învăța să trăiască cu virusul”, autoritățile au pus capăt și depistărilor obligatorii la care populația trebuia să se supună la fiecare două-trei zile. Prin urmare, nu sunt disponibile date fiabile.

Dar capitala Beijing, cu cei 22 de milioane de locuitori ai săi, pare să fie deosebit de afectată de acest vârf de infecții. Încă din 14 decembrie, vicepremierul Sun Chunlan a recunoscut că infecțiile „cresc rapid”. În același timp, unele companii au raportat că 90% din personalul lor era „indisponibil”.

Celelalte metropole ale țării nu par să fie cruțate. În Shanghai și Guangzhou, autoritățile locale au anunțat că toate școlile din oraș vor trece din nou la învățământul la distanță începând de luni, contrar directivelor naționale, scrie France 24.

Chinezii se pun acum de bunăvoie la izolare

Iar această deteriorare a situației creează un paradox: după săptămâni de proteste împotriva izolărilor repetate, unii locuitori preferă acum să rămână acasă de teamă să nu fie contaminați. În Guangzhou, Chengdu și Wuhan, străzile sunt aproape pustii.

Un alt semn ilustrează starea morală a populației, împărțită între ușurare și îngrijorare. Vânzările de autoteste au explodat în farmacii, la fel ca și vânzările de medicamente pentru febră și răceală și chiar de remedii tradiționale. O dorință de a face provizii din precauție, pentru unii, și de a se îngriji, pentru alții.

Temerile cresc mai ales în cazul persoanelor în vârstă, care sunt slab vaccinate și, prin urmare, deosebit de vulnerabile. Mai multe cămine de bătrâni din țară au anunțat că se vor izola treptat de lumea exterioară, obligându-și personalul să doarmă în incintă și permițând doar intrarea de alimente și bunuri, pentru a-și proteja pacienții.

Spitale supraaglomerate

În unele spitale, medicii avertizează că situația „scapă de sub control”. „Spitalul nostru este copleșit de pacienți. În fiecare zi sosesc între 700 și 800 de persoane cu febră”, a declarat un medic la un spital din provincia Sichuan. „Am rămas fără medicamente pentru febră și răceală, așteptăm o livrare de la furnizorii noștri. Unele asistente medicale au fost testate pozitiv. Nu există măsuri speciale de protecție pentru personalul spitalului”.

Pe rețelele de socializare, numeroase fotografii și videoclipuri arată cozi de mai multe ore înainte ca oamenii să poată fi tratați, în timp ce în mai multe unități, operațiile care nu sunt urgente au trebuit să fie anulate.

Crematoriile, de asemenea, par a fi supraaglomerate. La cel mai mare din Beijing, în Babaoshan, „lucrăm 24 de ore pe zi. Nu putem ține pasul”, a declarat o angajată pentru Wall Street Journal, sub rezerva anonimatului, estimând că în fiecare zi sosesc aproximativ 200 de cadavre, față de cele aproximativ 30 în mod obișnuit.

O situație similară cu cea din alte orașe din țară. „Bineînțeles că suntem ocupați, ce loc nu este ocupat în acest moment?”, a spus un angajat al unui crematoriu din Baoding, în apropiere de Beijing. În Chongqing, la 1.300 km distanță, un oraș-provincie cu o populație de peste 30 de milioane de locuitori, o altă unitate a declarat  că nu mai are spațiu pentru a depozita cadavre. Numărul cadavrelor din ultimele zile este „mult mai mare decât înainte”, a precizat aceasta, dar nu a fost clar dacă această creștere se datorează răspândirii Covid-19.

Un milion de persoane ar putea muri anul viitor

China pare să plătească pentru imunitatea scăzută a populației sale: puțini oameni au avut deja Covid-19 de la începutul pandemiei, doar 40% dintre persoanele de peste 80 de ani sunt complet vaccinate, iar eficacitatea vaccinurilor administrate – 100% chinezești – este pusă sub semnul întrebării.

Dar autoritățile chineze își mențin cursul cu noua lor politică sanitară. Oficial, ei au numărat doar șase decese legate de Covid-19 de la începutul lunii decembrie și de la ridicarea restricțiilor sanitare. Această cifră scăzută poate fi explicată, în primul rând, printr-o schimbare în metodologia de înregistrare a cazurilor. Autoritățile chineze au anunțat marți, 21 decembrie, că, de acum înainte, doar persoanele care au murit direct din cauza insuficienței respiratorii legate de Covid-19 vor fi incluse în statistici.

Această schimbare înseamnă că „multe decese nu vor fi înregistrate” ca fiind cauzate de Covid, a declarat Leong Hoe Nam, un expert în boli infecțioase stabilit în Singapore. „Este greu de spus că nu este vorba de o motivație politică”, a adăugat expertul în sănătate Yanzhong Huang de la Council on Foreign Relations, un think-tank american.

În ceea ce o privește, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care inițial a salutat sfârșitul politicii chineze de „zero Covid-19”, se răzgândește acum. „OMS este foarte îngrijorată de evoluția situației din China”, a recunoscut miercuri directorul general al instituției, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit previziunilor Institutului pentru Métricile și Evaluarea Sănătății (IHME), un institut de statistică în domeniul sănătății publice cu sediul în SUA, ridicarea restricțiilor sanitare ar putea duce la moartea a peste un milion de persoane în 2023.

author avatar
Tudor Borcea
462 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger