AcasăȘTIRI EXTERNECe le pregătește regele Charles al III-lea prinților Harry și Andrew. Se...

Ce le pregătește regele Charles al III-lea prinților Harry și Andrew. Se modifică legislația britanică

regele charlesCum arată noile bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea şi când vor intra în circulaţie

Suveranul Marii Britanii, Charles al III-lea, se pregătește să modifice legislația britanică pentru a-i împiedica pe prinții Harry și Andrew, care se află la marginea familiei regale, să îi asigure interimatul atunci când el este bolnav sau în străinătate, a relatat joi presa locală.

În conformitate cu o lege din 1937, monarhul poate fi înlocuit pentru anumite sarcini, cum ar fi semnarea documentelor oficiale în absența sa, de către soțul sau soția sa și de către primii patru adulți în ordinea succesiunii.

„Oile negre”, cât mai departe

Pentru Charles al III-lea , este vorba de regina consoartă Camilla, de fiii săi William și Harry, de fratele său Andrew și de nepoata sa Beatrice.

Dar Harry s-a îndepărtat de familia regală și s-a mutat în Statele Unite, după tensiuni cu fratele și tatăl său. Prințul Andrew a fost privat de orice rol în cadrul familiei regale după acuzațiile de agresiune sexuală. Beatrice, fiica cea mare a lui Andrew, nu este un membru „active” al familiei regale.

Pentru a evita ca unul dintre cei doi prinți să acționeze ca interimari – mai ales atunci când Charles cu Camilla, iar William se află și el în străinătate – lista potențialilor înlocuitori ar trebui extinsă, potrivit presei britanice, pentru a-i include pe prințesa Anne și pe prințul Edward, sora și fratele lui Charles al III-lea.

Această soluție permite ca Harry și Andrew să fie omisi fără a-i exclude în mod oficial. Potrivit Telegraph, o modificare a legii ar putea avea loc „în următoarele câteva săptămâni” și este „un pas logic” înainte de călătoriile în străinătate planificate de Charles și Camilla în 2023, scrie Le Journal de Montreal.

Palatul Buckingham nu a răspuns, dar subiectul a fost abordat luni în Camera Lorzilor, deputatul Stephen Benn întrebându-se dacă „nu este momentul să se discute cu regele un amendament” la lege. „Sau situația convine guvernului” cu un prinț „care a părăsit viața publică” și altul „care a părăsit țara”?

„Guvernul va lua întotdeauna în considerare ce aranjamente sunt necesare”, a răspuns lordul conservator Nicholas True, subliniind că accederea unui monarh la tron este o bună ocazie pentru a reconsidera textul. În acest interval, „consilierii de stat” pot îndeplini majoritatea sarcinilor oficiale ale monarhului (semnarea documentelor, primirea ambasadorilor, organizarea de întâlniri).

Înainte de moartea reginei Elisabeta a II-a, în septembrie, Charles i-a ținut locul în mai multe ocazii, inclusiv la discursul solemn din Parlament, în luna mai.

author avatar
Tudor Borcea