AcasăȘTIRI EXTERNECe ironie! BĂTĂI la Paris între manifestanţi şi forţele de ordine la...

Ce ironie! BĂTĂI la Paris între manifestanţi şi forţele de ordine la un protest anti-violenţe ale poliţiei (VIDEO)

parisCe ironie! BĂTĂI la Paris între manifestanţi şi forţele de ordine la un protest anti-violenţe ale poliţiei

Poliţia franceză a tras cu gaze lacrimogene în timpul marşului de protest organizat sâmbătă la Paris faţă de un proiect de lege privind „securitatea globală”, după ce protestatari au lansat artificii asupra efectivelor poliţiei, au ridicat baricade şi au aruncat cu pietre.

De ce s-au adunat oamenii la Paris?

Pentru a denunţa un proiect de lege prezentat de organizatorii protestelor ca aducând atingere libertăţii de expresie şi statului de drept, într-o ţară zguduită de joi de un nou caz de violenţă poliţistă care pune guvernul francez sub presiune.

Proiectului de lege „Securitatea globală”, aflat în discuţie în parlamentul Franţei, şi în special articolul său 24, care ar urma să penalizeze distribuirea „rău intenţionată” a fotografiilor cu agenţi de poliţie în timpul manifestaţiilor, a suscitat indignarea militanţilor pentru libertăţile civile şi a organizaţiilor profesionale ale jurnaliştilor, conform Agerpres.

Au şocat imaginile în care poliţiştii băteau un producător de muzică

Opinia publică a fost șocată de apariția unor imagini în care mai mulți agenți de poliție băteau un producător de muzică, de culoare, după ce acesta, care ieșise pe stradă fără mască, de frica amenzii, s-a refugiat în studioul său, iar polițiștii au venit peste el și l-au bătut. Presa, reţelele sociale şi mai multe vedete din lumea sportului au denunţat violenţele poliţiei.

Francezii sunt cu atât mai indignați cu cât în aceste zile trece prin Parlament un proiect de lege care ar face ilegală difuzarea de imagini cu intervenții ale poliției. Practic, sub umbrela acestei legi, spun contestatarii, acest abuz ar fi putut fi mușamalizat.

Au fost proteste şi în alte oraşe din Franţa

În oraşul Lille, între 1.000 şi 1.500 de persoane, în frunte cu primăriţa Martine Aubry, s-au reunit sub sloganul „Libertate, egalitate, filmaţi”.

La Montpellier, între 4.000 şi 5.000 de manifestanţi scandau lozinci împotriva violenţelor poliţiei şi „derivei autoritare” a statului.

author avatar
Andrei Ștefan