AcasăȘTIRI EXTERNECe înseamnă victoria talibanilor pentru Orientul Mijlociu?

Ce înseamnă victoria talibanilor pentru Orientul Mijlociu?

Retragerea SUA din Afganistan va da un impuls mai mare luptelor geopolitice care se extind în Orientul Mijlociu. 

China, Rusia, Turcia și Iran lucrează deja pentru a umple vidul american în Afganistan, au indicat că vor continua relații formale cu talibanii și  sunt gata să recunoască un guvern taliban la Kabul.

Administrația Biden nu a reușit să planifice tranziția controlului aeroportului din Kabul de la NATO la Turcia, iar acum Ankara se uită să investească singură în Afganistan, apropiindu-se de talibani și urmând strategia Rusiei și Chinei.

Acest lucru ar putea adăuga în cele din urmă mai multe straturi de tensiune la relațiile SUA-Turcia și să întărească alianța dintre Moscova și Ankara, notează Joe Macaron, membru la Centrul Arab din Washington DC.

Evenimentele din Afganistan se adaugă și îngrijorării aliaților americani din Liban și Irak pentru ceea ce li se va întâmpla dacă Washingtonul și Teheranul vor reînnoi acordul nuclear cu Iranul.

Un astfel de acord ar putea însemna reducerea presiunii SUA asupra Iranului, ceea ce ar consolida influența deja puternică a aliaților Teheranului în Irak și Liban.

În plus, mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza și reprezintă un inamic istoric al Israelului, a felicitat conducătorii talibani.

Donald Trump a decis să discute cu talibanii. El a acordat recunoaștere politică grupului armat prin negocierea directă cu conducerea acestuia, în timp ce a lăsat guvernul afgan complet pe dinafară.

Astăzi, Biden termină ceea ce a început Trump, dar „retragerea ordonată” pe care a promis-o s-a transformat într-o haos, care îi va întuneca mult timp moștenirea și imaginea SUA în străinătate.

Succesul talibanilor este văzut ca o formă de revendicare de către grupurile armate islamiste din lumea arabă și îi poate inspira să își consolideze puterea și să caute legitimitatea internațională.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
732 afisari

2 COMENTARII

    • Sa adoarma linistiti jidanii!
      Unchiuletu Joe colaboreaza cu talibanii iar Fbi se autosesizeaza pt complicitate la terorizm.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger