AcasăȘTIRI EXTERNE„Ce înseamnă să mergi la război fără a intra în război?”. Nicolas...

„Ce înseamnă să mergi la război fără a intra în război?”. Nicolas Sarkozy apără dialogul cu Putin / Fostul președinte arată și originile crizei energetice

„Ce înseamnă să mergi la război fără a intra în război?”. Nicolas Sarkozy apără dialogul cu Putin / Fostul președinte arată și originile crizei energetice / Foto: printscreen

Într-un interviu acordat presei franceze, fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a declarat, duminică, că aprobă, pe plan internațional, menținerea dialogului cu Vladimir Putin, în pofida bombardamentelor rusești în Ucraina.

Fostul șef de stat s-a referit și la războiul din Ucraina, într-un interviu acordat săptămânalului Le Journal de Dimanche, declarându-se „îngrijorat”.

„Macron are dreptate să păstreze legătura cu Putin”

„Aș vrea ca într-o zi cineva să-mi explice ce înseamnă să mergi la război fără a intra în război”, a spus el.

„Dacă există un concept care are nevoie de claritate, acesta este războiul și pacea. Fie că faci război, fie că faci pace. Combinarea celor două nu prea are sens. În orice caz, atunci când sunt folosite în același timp”, a explicat Nicolas Sarkozy.

Fostul președinte aprobă, de asemenea, pe plan internațional, menținerea dialogului cu Vladimir Putin, în pofida loviturilor rusești în Ucraina.

El mai spune că Emmanuel Macron „are perfectă dreptate să vrea să păstreze legătura cu Vladimir Putin. Cum să oprești războiul fără să vorbești cu beligeranții?”, adaugă cel care l-a cunoscut pe stăpânul Kremlinului în calitate de președinte al Republicii în iunie 2007.

În opinia lui Sarkozy, „este de datoria Franței să preia conducerea în această criză” din Ucraina. „Este timpul să se ia inițiative serioase pentru a vorbi despre viitor și pace”.

Politica „eco” este „iresponsabilă”

Nicolas Sarkozy a vorbit despre criza energetică prin care trece Franța. Dacă țara este amenințată de pene de curent în această iarnă, pentru fostul chiriaș al Palatului Élysée, acest risc „este rezultatul unei alegeri strategice iresponsabile, o ruptură totală cu istoria celei de-a V-a Republici”.

„Toți președinții, inclusiv François Mitterrand (…) au susținut energia nucleară, până la François Hollande care, pentru a-i seduce pe ecologiști, și-a asumat riscul absurd de a suspenda viitorul industriei nucleare franceze”, a criticat Nicolas Sarkozy.

author avatar
Tudor Borcea