AcasăȘTIRI EXTERNECe infractori dispar din serverele Poliției Europene. Va fi interzis pentru Europol...

Ce infractori dispar din serverele Poliției Europene. Va fi interzis pentru Europol să mai facă asta

europolCe infractori dispar din serverele Poliției Europene. Va fi interzis pentru Europol să mai facă asta

Agenția Europol este obligată să șteargă din fișierele sale datele referitoare la persoane fără nicio legătură stabilită cu o activitate criminală.

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) a anunţat, într-un comunicat de presă, că a ordonat agenţiei de poliţie europene Europol să șteargă din fişierele sale datele cu caracter personal, care nu respectă cerinţele, în special pe cele privind durata de stocare a elementelor sensibile, relatează AFP.

Este vorba de datele transmise de către statele membre ale UE cu privire la persoane bănuite de activităţi infracţionale, a menţionat în comunicatul său EDPS, agenţia însărcinată să controleze toate organismele şi instituţiile UE în domeniul gestionării datelor personale.

Datele persoanelor bănuite de infracţiuni care nu au putut fi dovedite în 6 luni, șterse

Dacă în interval de şase luni de la primirea respectivelor informaţii nu se poate demonstra legătura cu o activitate infracţională, păstrarea lor mai departe este interzisă.

„Un interval de şase luni pentru preanaliza şi filtrarea marilor blocuri de date ar trebui să permită Europol să răspundă solicitărilor operaţionale ale statelor membre ale UE care îi cer sprijin tehnic şi analitic, reducând totodată la minim riscurile pentru drepturile şi libertăţile persoanelor”, a explicat şeful EDPS, Wojciech Wiewiorowski.

Avertismentul vine în finalul unei anchete lansate în 2019 privind posibila încălcare de către forul european de poliţie a propriei legislaţii prin păstrarea unor date „mai mult decât e necesar”.

Europol dispune acum de un interval de 12 luni pentru a şterge datele problematice care nu au fost şterse până pe 3 ianuarie a.c.

author avatar
Andreea Vlad