AcasăȘTIRI EXTERNECe-i de făcut? Piețele financiare nu știu să prețuiască pacea

Ce-i de făcut? Piețele financiare nu știu să prețuiască pacea

Este întotdeauna dificilă  tranzacționarea cu potențiale scenarii de război. Evaluarea oricărei consecințe posibile – precum și amploarea acesteia – nu este niciodată simplă. Dar și reversul este adevărat.

Dacă situația din Ucraina s-ar detensiona , nu va exista o inversare clară a recentelor schimbări ale piețelor globale. Lucrurile vor rămâne complicate și dacă Rusia ia rampa de ieșire.

Asta pentru că “paradisurile” evidente – cum ar fi dolarul american și  în special Trezoreria SUA – nu au fost neapărat prietene pentru investitori în timpul crizei.

Dolarul, yenul și francul elvețian s-au tăiat lateral. Aurul s-a descurcat bine, dar nu spectaculos, mai ales în comparație cu metalele de uz industrial în general.

Randamentele germane  pe 10 ani— spațiul de siguranță european — sunt cele mai ridicate de la sfârșitul anului 2018, companiile sunt subevaluate și-semn rău-oferă dividende mari.

Energie, țiței, inflație

Cheia pe termen scurt pentru direcția pieței este energia – chiar dacă creșterea costului locuințelor, alimentelor și altor mărfuri îi face pe bancherii centrali să se îngrijoreze.

Țițeiul amenință de ceva timp să treacă peste bariera de 100 de dolari – și poate continua să facă acest lucru chiar dacă perspectiva războiului pe continentul european se estompează.

“Într-adevăr, există încă o creștere economică globală puternică post-pandemie și blocaje logistice multiple pentru a menține creșterea prețurilor. Cel puțin, în teorie”, susține economistul Marcus Ashworth, analist la Bloomberg.

Cu toate acestea, șefii financiari ar fi ușurați dacă s-ar sparge  escaladarea Rusia-Occident-Ucraina și va duce la o scădere bruscă a prețurilor la gaz și petrol.

Ar ușura la reducerea retatelor jenant de mari ale inflației, care au condus la pivotări bruște ale ghidării ratelor de la marile bănci centrale. Dar o doză de realism cu privire la cât de departe și rapid pot fi ridicate ratele oficiale este întârziată.

Piețele de obligațiuni au de rezolvat propria scriză subiacentă din cauza inflației. Având în vedere că părți ale curbei randamentului trezoreriei americane sunt deja pe punctul de a se inversa, există o mulțime de semnale contradictorii cu privire la cât de mari pot ajunge ratele înainte ca redresarea să fie afectată.

Stres în zona euro

Randamentele pe termen scurt nu pot continua să crească mai repede decât scadențele mai lungi pentru totdeauna. Dar există și alte probleme, inclusiv semne mai vizibile de stres în zona euro. Randamentele spaniole au crescut la o primă de 100 de puncte de bază față de cele din Germania.

Între timp, randamentele italiene se apropie de 2%. Nu o criză, dar incomod. Alegerile prezidențiale franceze din aprilie vor adăuga mai multă tensiune amestecului.

“Nu vă așteptați la un dividend de pace”

Odată cu situația din Ucraina, creșterea randamentelor guvernamentale a afectat foarte mult toate obligațiunile. Activitatea noilor emisiuni s-a redus, doar emitenții de calitate superioară simțindu-se încrezători în testarea cererii investitorilor.

Dar deja există semne promițătoare că oferta de obligațiuni corporative va reveni rapid. Prologis Inc. a strâns 500 de milioane de lire sterline (677 de milioane de dolari) într-o afacere ecologică în două tranșe, iar BMW Finance AG a plasat  o afacere de referință în euro. Emitenții vor fi dornici să strângă fonduri înaintea ratelor mai mari.  Există o mulțime de bani de pus la lucru dacă războiul nu mai este pe ordinea de zi.

Între timp, acțiunile ar putea, și probabil ar trebui, să ia un răgaz atât de necesar după un 2022 supărător până acum. Anul acesta a avut un început dificil, unul care ar fi amplificat considerabil dacă cel mai negru scenariu din Ucraina ar deveni realitate.

“Dar o rezoluție care nu implică vărsare de sânge ar reordona doar lista presiunilor subiacente. Recuperarea dezarticulată cu explozia sa inflaționistă va continua”, conchide Ashworth. “Nu vă așteptați la un dividend de pace”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri

Politica Guvernului condus de Marcel Ciolacu de susținere a mediului de afaceri a creat în 2023 dar și în prima parte a anului acesta,...

Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an

Cele mai importante investiții de la acest moment în infrastructura rutieră din România, sunt de departe DEx12 Pitești-Craiova, A0 (noua Centură a Capitalei) și...
proger