AcasăȘTIRI EXTERNECe i-a răspuns Pentagonul lui Volodimir Zelenski după ce acesta a cerut...

Ce i-a răspuns Pentagonul lui Volodimir Zelenski după ce acesta a cerut ca NATO să intercepteze rachetele şi dronele ruseşti

Ponderea convențională a NATO ar trebui transferată spre Europa, care ar trebui încurajată să devină un actor încrezător și autonom din punct de vedere strategic pe scena mondială

Volodimir Zelenski a cerut tot mai insistent aliaţii din NATO să ajute la interceptarea rachetelor şi dronelor ruseşti deasupra Ucrainei, aşa cum fac în cazul Israelului.

Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a răspuns că este vorba despre două situaţii şi câmpuri de luptă foarte diferite.

NATO se opune

Washingtonul a transmis că nu este de acord cu un astfel de demers în cazul Ucrainei, pentru că situaţia ar însemna o implicare diferită în război, după cum a explicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

Preşedintele, chiar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a cerut acestui departament (Pentagonul – n.r.) să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă.

Ucraina a reuşit cu succes să îl folosească, fie că este vorba de apărarea aeriană sau de alte capacităţi, pentru a-şi recupera teritoriul.

Secretarul (Austin Lloyd – n.r.) tocmai a avut o convorbire telefonică cu dl.Umerov (Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării – n.r.), pentru a obţine informaţii actualizate despre câmpul de luptă, pentru a înţelege mai bine de ce alte capacităţi ar putea avea nevoie, dacă este cazul”, a declarat Sabrina Singh.

„Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”, a răspuns purtătoarea de cuvânt.

NATO se lansează în lumea capitalului de risc

Fondul pentru Inovare al NATO(NIF), ”primul fond multi-suveran de capital de risc din lume”, a făcut primele sale investiții la începutul acestei veri în sectoare de tehnologie avansată, inclusiv în compania britanică de producție aerospațială Space Forge și în companiile de inteligență artificială ARX Robotics și Fractile.

Conturată după modelul IQT (In-Q-Tel), brațul de venture capital al comunității de informații americane, intenția Fondului(susținut de 24 de aliați) este de a se concentra asupra stimulării inovării în domenii precum biotehnologia, IA, tehnologia spațială și comunicațiile avansate, relatează Responsible Statecraft.

Conducerea Fondului afirmă că înclinația capitalului de risc pentru inovația tehnologică poate fi atuul NATO într-un context geopolitic tot mai periculos.

author avatar
Andrei Ștefan