AcasăȘTIRI EXTERNEBOMBĂ! Ce este SISTEMUL SWIFT, prezentat ca „arma nucleară” împotriva Rusiei

BOMBĂ! Ce este SISTEMUL SWIFT, prezentat ca „arma nucleară” împotriva Rusiei

Creat în 1973, acest sistem de transfer de informații financiare este cel mai utilizat pe scară largă din lume. Printre sancțiunile luate în considerare de ambele maluri ale Atlanticului, se numără excluderea companiilor rusești din rețeaua interbancară Swift. O amenințare descrisă drept „arma nucleară” de către SUA.

Swift este acronimul pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications. Cu sediul în La Hulpe din Belgia, la sud de Bruxelles, este o cooperativă globală creată în 1973 la inițiativa a 239 de bănci din 15 țări majore pentru a eficientiza plățile interbancare transfrontaliere.

Precedentul Iran, o catastrofă pentru economie

Concret, este un sistem automat de mesagerie care permite băncilor și organizațiilor financiare să faciliteze transferul de bani în întreaga lume. Swift nu deține și nu transferă în mod direct fonduri. Pur și simplu transmite informații de debit și credit către două bănci implicate într-o tranzacție.

Concret, atunci când o companie precum Engie cumpără gaz cu 1.000 de euro de la Gazprom, banca companiei franceze debitează suma și transmite informația către Swift, care trimite ordinul de plată băncii companiei ruse de gaze. Acesta îl realizează câteva zile mai târziu.

Swift conectează peste 11.000 de instituții financiare din întreaga lume și execută 42 de milioane de comenzi pe zi (în 2021), adică aproape 500 în fiecare secundă.

Până acum, doar Iranul a fost exclus din sistemul Swift, în 2012, cu consecințe majore asupra economiei țării.

În 2014, când Londra amenințase deja Rusia cu excluderea din Swift, ministrul rus de Finanțe de atunci estima că o astfel de decizie ar putea duce la o scădere cu 5% a PIB-ului țării.

O „declarație de război”, pentru Rusia

Concret, ieșirea din Swift ar complica și încetini foarte mult transferul de fonduri de la băncile rusești cu partenerii lor occidentali. Ar trebui să treacă prin mijloace manuale sau să găsească alternative pentru transferurile lor de informații.

Când era premier, în 2014, când Crimeea a fost anexată de Rusia, Dimitri Medvedev (actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei), a considerat că excluderea din Swift ar fi văzută ca „o declarație de război”.

Varianta Moscovei, cooperativa cu China

Astăzi, Medvedev e mai nuanțat: „Nu prea cred că cineva ne-ar deconecta, pentru că nu ar aduce niciun beneficiu nimănui, inclusiv organizației în sine, mai ales că avem un număr mare de tranzacții în derulare” a declarat el în ianuarie, scrie BFM TV.

În urma amenințărilor din 2014, Banca Rusiei a creat sistemul SPFS care oferă același serviciu ca Swift. Deși toate instituțiile financiare rusești fac parte din acesta, doar 20 de bănci străine utilizează acest serviciu, dintre care niciuna în SUA și foarte puține în UE. De asemenea, rușii caută să-și integreze sistemul cu serviciul chinez echivalent.

author avatar
Tudor Borcea