AcasăȘTIRI EXTERNECe este o zonă de excludere aeriană / Prima țară NATO care...

Ce este o zonă de excludere aeriană / Prima țară NATO care o cere pentru Ucraina / Care sunt implicațiile

Ce este o zonă de excludere aeriană / Prima țară NATO care o cere pentru Ucraina / Care sunt implicatiile

Crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei a devenit principala cerere internațională a președintelui Volodimir Zelenski.

Dar ce presupune concret această cerere și care ar putea fi repercusiunile ei? Trei experți analizează problema.

Prima țară NATO care cere „no fly zone” deasupra Ucrainei

Parlamentul Estoniei, țară NATO, a cerut o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei și a încurajat UE și NATO să consolideze alianțele ucrainene cu Occidentul.

Parlamentul a aprobat, de asemenea, o comunicare prin care se invită „statele membre să susțină cererea oficială a Ucrainei pentru statutul de stat candidat la UE și solicită acordarea Ucrainei unei foi de parcurs pentru aderarea la NATO”.

Ambele cereri ale Estoniei par însă să nu aibă nici o șansă. NATO a declarat că nu va institui o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei și UE a considerat, la summit-ul de la Verisailles, speranțele ucrainene pentru o aderare rapidă nerealiste.

Ce este o zonă de excludere a zborurilor?

„Este preluarea spațiului aerian al unei țări de către o altă țară sau de către o coaliție de state”, explică Charles-Philip David, expert în studii strategice și diplomatice la Universitatea din Quebec, citat de Le Devoir.

Măsura interzice oricărei aeronave să zboare deasupra teritoriului vizat. Astfel de măsuri sunt de obicei puse în aplicare în timp de război, de exemplu pentru a preveni bombardarea civililor asupra întregii țări sau a unei părți a acesteia. Această interdicție este legală atunci când se bazează pe o rezoluție a ONU.

Cu toate acestea, poate fi considerat un act de război dacă este implementată fără a trece prin acest canal diplomatic.

Atunci când se aplică o excludere aeriană, orice avioane sau elicoptere, orice obiect zburător care nu respectă interdicția de a survola un teritoriu pot fi doborâte. În plus, este o operațiune complexă și costisitoare care implică rotații aeriene continue.

De ce insistă Zelenski pe această cerere?

Președintele ucrainean a cerut în repetate rânduri, de la începutul invaziei ruse, crearea unei zone de excludere aeriană peste Ucraina. A cerut același lucru și în discursul de miercuri în care s-a adresat Congresului SUA.

„Este cea mai bună garanție de securitate NATO pe care o poate obține, în afară de faptul de a fi membru al Alianței. Dacă nu mai există rachete care să poată fi lansate de Rusia, avioane de atac, aceasta slăbește sistemul militar rus, este evident”, spune Charles-Philippe David.

„Civilii sunt victimele atacurilor fără discriminare, orașele lor sunt distruse. Deci, pentru autoritățile ucrainene, instituirea unei zone de excludere a zborului de către NATO ar fi major pentru a reduce dezechilibrul de forțe din Ucraina cu Rusia”, notează Allen Sens, de la Departamentul de Științe Politice de la Universitatea British Columbia.

Cât poate asigura securitatea ucrainenilor?

Dacă Charles-Philippe David consideră că o astfel de măsură ar fi un „game changer” în protecția civililor din Ucraina, ceilalți doi experți consultați de  sunt mai nuanțați.

Pierre Jolicoeur, expert la la Colegiul Militar Regal din Canada, recunoaște, de exemplu, că excluderea aeriană ar putea reduce bombardamentele rusești. Invazia Ucrainei ar putea continua, însă, pe cale terestră, în momentul în care mulți militari ruși se află încă în interiorul țării, încercuind orașe precum Mariupol și centrale nucleare, pe lângă atacarea civililor cu foc de artilerie, în special în suburbiile Kievului, subliniază expertul.

Pe scurt, excluderea aeriană „ar limita amploarea dezastrului umanitar”, dar nu ar pune neapărat capăt suferinței ucrainenilor, a spus  Jolicoeur.

„Majoritatea atacurilor asupra civililor au fost  efectuate de la sol”, admite și Allen Sens.

De ce Occidentul se opune?

Pentru ca o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei să fie eficientă, puterile occidentale care pun în aplicare măsura ar trebui să atace nu numai aeronavele rusești care zboară deasupra Ucrainei, ci și instalațiile militare din Rusia și Belarus de pe care sunt lansate rachete în Ucraina, explică  Jolicoeur. „Riscul de escaladare este foarte mare”, notează el.

Un punct de vedere împărtășit de Allen Sens, care ridică posibilitatea ca excluderea aeriană să ducă la răspândirea conflictului în curs în restul Europei. Expertul consideră, de asemenea, că nu trebuie subestimată posibilitatea ca Rusia să folosească arme atomice, ca răspuns la o posibilă implicare directă a Occidentului în acest conflict.

Ce alte măsuri ar putea fi puse în aplicare?

Pe lângă furnizarea de mai multe echipamente militare Ucrainei „pentru a învinge armata rusă”, țările occidentale ar putea lua în considerare implementarea unei interdicții aeriene deasupra coridoarelor umanitare stabilite pentru a facilita circulația civililor, spune Charles-Philippe David.

„Ideea nu este să spunem că vrem să atacăm Rusia, ci să salvăm civili și să mulțumim Rusiei pentru că ne-a lăsat să o facem”, precizează David.

O „jumătate de măsură” care ar putea facilita efectiv evacuarea civililor, crede și Pierre Jolicoeur: „Nu putem să o excludem complet ca scenariu”.

author avatar
Tudor Borcea
714 afisari

1 COMENTARIU

  1. Eu zic să stabilim zonă de excludere aeriană în spațiul aerian românesc, pentru ca aeronave care asigură diverse transporturi speciale spre Ucraina să nu mai aibă acces pe culoarele de zbor de la noi, dar și pentru ca aeronavele ucrainene fugărite de aviația rusă să nu se mai refugieze la noi. Apropo, s-a terminat „mentenanța” aeronavelor ucrainene la Brașov? Ce piese, să nu zic armament, modern(e) au fost montate pe ele?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger