AcasăȘTIRI EXTERNECe cred ungurii despre armata română, cea care în 1919 atârna opinca...

Ce cred ungurii despre armata română, cea care în 1919 atârna opinca în vîrful Parlamentului de la Budapesta. „Mișmaș obraznic”

Ce cred ungurii despre armata română, cea care în 1919 atârna opinca în vîrful Parlamentului de la Budapesta. „Mișmaș obraznic” / Foto: printscreen

La ora la care care dezvăluirile potrivit cărora MApN și Lidl au ajuns la o înțelegere pentru a muta un radar integrat de apărare antiaeriană al scutului de la Deveselu agită apele în România, în contextul războiului din Ucraina, presa maghiară a preluat, nu fără ironii, subiectul.

„Este o mare agitație în România din cauza unui centru logistic Lidl în construcție și a unui radar NATO”, scrie Blikk.hu. Publicația maghiară a preluat astfel dezvăluirile făcute de Libertatea și Indiscret: acordul dintre Ministerul Apărării Naționale și rețeaua de supermarketuri Lidl prin care armata urma să relocheze un radar din scutul de la Deveselu care era perturbat de construirea unui depozit al firmei.

„Ar putea fi chiar un film cu Guy Ritchie dar nu, e realitatea”

„Nu este nevoie să spunem cât de multe necazuri poate cauza un asemenea lucru la ora când Putin mobilizează sute de mii de oameni pentru război la porțile Europei”, scrie Blikk, vorbind despre „un mișmaș obraznic”.

„Ar putea fi chiar un film cu Guy Ritchie, cu un primar care ajută la dezmembrarea unui radar NATO în cadrul unei farse, dar nu, asta e realitatea. Este o mare agitație în România din cauza unui centru logistic Lidl în construcție și a unui radar NATO”.

„Radarul face parte din sistemul românesc de apărare antirachetă, așa-numitul Scut de la Deveselu. Evident, ar fi o problemă dacă un centru logistic, cu ramă metalică, de 20 de metri înălțime ar ascunde «ochii» radarului”, scrie publicația maghiară, publicând o fotografie din 2013 în care apar fostul președinte Traian Băsescu, viceamiralul James D. Syring, asistentul politic al secretarului american al apărării, James Miller, și ministrul român al Apărării din acea vreme, Mircea Dușa, la ceremonia de inaugurare a sistemului antirachetă de la Deveselu.

Potrivit jurnaliștilor români, la 20 septembrie, o instanță a anulat înțelegerea extrajudiciară dintre Ministerul Apărării și supermarketul german, potrivit căreia un radar militar era dislocat, în favoarea unui depozit al Lidl. Radarul din unitatea militară 01803 de la Cârcea, județul Dolj, face parte din sistemul de apărare pentru zboruri de mică înălțime al scutului de la Deveselu.

Opinca care l-a gonit pe Bela Kun

În vara anului 1919, armata română a intrat în Budapesta după ce, anterior, trupele lui Bela Kun au atacat militarii români din Transilvania. Victorioși în capitala maghiară, soldații români au ales să consemneze momentul într-un mod original: un militar a agățat o opincă pe catargul steagului maghiar care flutura pe clădirea Parlamentului din Budapesta.

 

author avatar
Tudor Borcea