AcasăȘTIRI EXTERNECe conține planul chinez de pace, în 12 puncte. Kievul l-a respins

Ce conține planul chinez de pace, în 12 puncte. Kievul l-a respins

rusiaCe conține planul chinez de pace, în 12 puncte. Kievul l-a respins

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit, miercuri, pe cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, pentru a discuta un plan de pace propus de Beijing în vederea încheierii războiului din Ucraina.

China a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului.

China a făcut public un plan de pace în Ucraina

„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil” în vederea unei soluţii paşnice, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

„Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, se arată în document, potrivit Reuters. Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.

Cele 12 puncte propuse de China:

1.Respectarea suveranității tuturor țărilor.
2.Abandonarea mentalităților din timpul Război Rece.
3.Încetarea focului.
4.Începerea discuțiilor de pace.
5.Rezolvarea crizei umanitare.
6.Protejarea civililor și a prizonierilor de război.
7.Menținerea centralelor nucleare în siguranță.
8.Reducerea riscurilor strategice și a amenințărilor nucleare.
9.Facilitarea exportului de grâne.
10.Încetarea sancțiunilor unilaterale.
11.Menținerea stabilă a lanțurilor de aprovizionare.
12.Promovarea reconstrucției post-război.

Ucraina respinge planul de pace al Chinei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea accepta unele elemente ale propunerii avansate de China pentru o încetare a focului în războiul pornit de Rusia acum un an. Totuși, liderul de la Kiev a explicat că doar ţara unde are loc bătălia poate iniţia un plan de pace şi a cerut insistent Beijingului să nu livreze arme Moscovei.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a respins propunerea „nerealistă” a Chinei de a pune capăt conflictului. Beijingul nu ar trebui să „parieze pe un agresor care a încălcat legea [internațională] și va pierde războiul”, a scris Podoliak pe Twitter.

author avatar
Andreea Vlad