AcasăȘTIRI EXTERNECe mai ascunde China? Partidul Comunist cere populației să-și facă rezerve de...

Ce mai ascunde China? Partidul Comunist cere populației să-și facă rezerve de hrană

Ce ascunde iar China? Guvernul cere populației să-și facă rezerve de hrană

Guvernul chinez a cerut populației să-și constituie rezerve de alimente, în timp ce țara încearcă să lupte împotriva unei ascensiuni limitate a epidemiei Covid-19, care perturbă comunicațiile. 

Un anunț postat pe site-ul Ministerului Comerțului luni seara, 1 noiembrie, invită „gospodăriile să depoziteze o anumită cantitate de produse de primă necesitate pentru a răspunde nevoilor zilnice și situațiilor de urgență”.

Anunțul nu precizează motivul apelului sau dacă țara este amenințată de o penurie de alimente.

Temeri de un nou focar, în apropiere de JO

De asemenea, ministerul solicită diferitelor autorități locale să faciliteze producția agricolă și fluxurile de aprovizionare, să monitorizeze rezervele de carne și legume și să mențină stabilitatea prețurilor.  La apogeul epidemiei de Covid-19 din China, la începutul lui 2020, lanțurile de aprovizionare au fost perturbate de carantina din mai multe părți ale țării și de blocarea multor axe rutiere.

Odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie, guvernul se teme de un nou focar epidemic și a luat măsuri radicale în ultimele săptămâni în urma apariției unor focare sporadice de Covid-19 în nordul țării.

Cel puțin 6 milioane de persoane au fost puse sub lockdown, în special în marele oraș Lanzhou, la 1.700 km vest de Beijing. Cu toate acestea, numărul cazurilor observate rămâne foarte scăzut în comparație cu raportările înregistrate în restul lumii.

Doar 71 de cazuri noi de contaminare au fost anunțate marți pentru ultimele 24 de ore, după 92 de cazuri, luni, cel mai mare număr la nivel național de la jumătatea lunii septembrie, scrie Le Figaro.

Dezastre naturale, dezastrul roșu

China a fost lovită vara trecută de inundații care au perturbat producția agricolă și au crescut prețurile. Este posibil ca schimbările climatice să crească frecvența acestui tip de dezastre naturale. China este deja cel mai mare importator mondial de produse alimentare, situație care o face vulnerabilă la tensiunile diplomatice, precum cele în curs cu principalii săi furnizori precum SUA, Canada sau Australia.

Luna trecută, prețurile a 28 de produse alimentare au crescut cu 16% față de luna precedentă. Anul trecut, președintele Xi Jinping le-a cerut concetățenilor săi să economisească hrana și să denunțe risipa de alimente. China a fost lovită în istoria sa de episoade de foamete, în special la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, când colectivizarea pământului impusă de regimul comunist a ucis zeci de milioane de oameni în mediul rural.

author avatar
Tudor Borcea
1.014 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger