AcasăȘTIRI EXTERNECe arme americane au încăput pe mâna talibanilor

Ce arme americane au încăput pe mâna talibanilor

Ce arme americane au încăput pe mâna talibanilor

După ce armata afgană, „formată” de SUA, a fugit de talibani, insurgenții au preluat controlul asupra armelor și echipamentelor americane.

Arme de asalt, Humvees, camionete, avioane și drone: americanii au temeri că Afganistanul va deveni un bazar regional de armament, cee ace ar fi o mană cerească pentru teroriști și insurgenți.

„Tot ceea ce nu a fost distrus aparţine acum talibanilor”

Talibanii controlează ce mai mare parte a țării, precum și orice arme și echipamente lăsate în urmă de forțele afgane. Materiale video arată cum islamiștii inspectează şiruri lungi de vehicule şi cutii cu arme de foc noi, echipamente de comunicaţii şi chiar şi drone militare.

„Tot ceea ce nu a fost distrus aparţine acum talibanilor”, a declarat un oficial american în condiţii de anonimat.

Responsabilii americani spun că există îngrijorarea ca aceste arme ar putea fi folosite pentru a ucide civili, ar putea fi confiscate de alte grupuri militante, cum ar fi Statul Islamic, pentru a ataca interesele SUA în regiune sau chiar pot fi predate unor adversari, inclusiv China și Rusia – desi este puțin probabil ca acestea două să fie interesate.

28 de miliarde, cheltuite degeaba

Administrația Biden ia în calcul mai multe opțiuni. Cum ar fi și lansarea de atacuri aeriene împotriva echipamentelor mai mari, ( elicopterele) dar există îngrijorare că ar putea genera reacții ostile din partea talibanilor într-un moment în care obiecivul principal al SUA este evacuarea oamenilor.

Se crede că talibanii controlează mai mult de 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvees din SUA, și până la 40 de avioane, elicoptere de atac UH-60 Black Hawk şi drone militare ScanEagle, a declarat un oficial american, desi aceste date nu sunt definitive.

Între anii 2002 şi 2017, SUA au furnizat armatei afgane arme și echipamente în valoare de 28 de miliarde de dolari: arme de foc, rachete, ochelari de vedere nocturnă şi chiar mici drone pentru colectarea informaţiilor, scrie Reuters.

Campanie de asasinare a piloților

Dar avioane precum și elicopterele Blackhawk au fost cel mai vizibil semn al asistenței militare americane și ar fi trebuit să fie cel mai mare avantaj al armatei afgane în fața talibanilor.

Între 2003 şi 2016, SUA au furnizat forţelor afgane 208 de avioane, potrivit Government Accountability Office (GAO).  În ultima săptămână, multe dintre aceste aeronave au fost cele mai utile pentru piloţii afgani pentru a scăpa de talibani.

Unul dintre oficialii americani a spus că între 40 și 50 de avioane au fost transportate în Uzbekistan de către piloții afgani care căutau refugiu. Chiar înainte de a prelua puterea la Kabul în weekend, talibanii începuseră o campanie de asasinare a piloților.

Unele avioane erau în Statele Unite pentru întreținere și memtenența, și vor rămâne acolo . Cele aflate în drum spre forțele afgane vor fi folosite în schimb de armata SUA pentru a ajuta la evacuarea din Kabul.

„Trofee” pentru islamiști

Oficialii spun că, deși sunt îngrijorați de faptul că talibanii au acces la elicoptere, avioanele necesită întreținere frecventă și multe sunt complicat de pilotat fără o pregătire extinsă.

„În mod ironic, faptul că echipamentul nostru se defectează atât de des este un colac de salvare aici”, a spus un oficial american.

Generalul (r) Joseph Votel, care a supervizat operațiunile militare americane în Afganistan în calitate de șef al Comandamentului Central SUA din 2016 până în 2019, a declarat că majoritatea materialului modern capturat de talibani, inclusiv avioane, nu sunt echipate cu tehnologie americană sensibilă.

„În unele cazuri, unele dintre acestea vor semăna mai degrabă cu niște trofee”, a spus Votel.

Dispozitive de vedere nocturnă

Există o îngrijorare mai imediată cu privire la unele dintre armele și echipamentele mai ușor de utilizat, cum ar fi ochelarii de vedere nocturnă. Din 2003, SUA au furnizat forțelor afgane cel puțin 600.000 de arme de infanterie, inclusiv puști de asalt M16, 162.000 de echipamente de comunicații și 16.000 de dispozitive pentru ochelari de vedere nocturnă.

Mai recent, într-o perioadă de trei ani între 2017 și 2019, SUA au livrat încă 4.700 de Humvees, 20.000 de grenade de mână și mii de muniții și lansatoare de grenade.

„Capacitatea de a opera noaptea poate schimba jocurile”, a declarat un consilier al Congresului.

Votel și alții au spus că armele confiscate de insurgenți, cum ar fi mitraliere, mortiere și piese de artilerie, inclusiv obuziere, ar putea oferi talibanilor un avantaj împotriva oricărei rezistențe care ar putea apărea în fortărețele istorice anti-talibane, cum ar fi Valea Panjshir, la nord-est de Kabul.

Al-Qaeda și ISIS, iuți și ei de mână

Dar utilitatea acestor arme s-ar putea epuiza fără un sistem funcțional de reparații și întreținere.

„Talibanii vor fi capabili să mențină funcționalitatea echipamentelor fabricate în Rusia pe termen nelimitat”, în timp ce piesele de schimb pentru armele produse în SUA vor fi epuizate rapid, dacă vor fi utilizate, a spus Justine Fleischner de la Conflict Armament Research, un grup care urmărește traficul de arme, scrie Politico.

Ea a adăugat că există „o mare probabilitate” ca unele echipamente abandonate să fi căzut deja în mâinile luptătorilor Al-Qaeda și ISIS, „având în vedere situația haotică de pe teren și legăturile locale complexe dintre aceste grupuri”.

O preocupare pentru talibani este accesul la calibrul corect de muniție, după ce milioane de gloanțe stocate pentru armele fabricate în SUA se vor epuiza.

Dar o mare parte din echipamentele mai sofisticate, cum ar fi avioanele și echipamentele de comunicații, vor deveni probabil inoperabile în câteva luni. Chiar și armata afgană nu și-a putut întreține aeronavele și majoritatea flotelor de vehicule fără contractori străini.

 

author avatar
Tudor Borcea