AcasăȘTIRI EXTERNECe are Venezuela cu bătălia pentru Casa Albă?

Ce are Venezuela cu bătălia pentru Casa Albă?

Are: dictatura lui Nicolas Maduro a declanșat haos, foamete și un val de refugiați din Venezuela în 2016, când Donald Trump a câștigat cursa prezidențială din SUA.  În acel an, potrivit datelor Departamentului de Securitate Internă, numărul venezuelenilor care au solicitat azil în Statele Unite s-a triplat iar acum voturile lor vor conta la alegerile din 3 noiembrie.

În zona Doral din Miami (denumită “Doralzuela”) o treime din populație este alcătuită din emigranți venezueleni. În 2016, au ales-o pe Hillary Clinton cu 52 de puncte într-o secție la doar 10 minute distanță de clubul de golf al lui Trump. Dar miliardarul republican a câștigat alegerile, iar în ianuarie 2019 ceva a început să se schimbe. Trump, împins de consilieri superiori, l-a recunoscut pe liderul opoziției, Juan Guaido, drept președintele de drept al Venezuelei, chiar dacă Maduro a rămas la putere. Luna următoare, Trump a anunțat „ora crepusculară a socialismului” la un discurs al Universității Internaționale din Florida, flancat de steaguri venezuelene și americane, la doar câteva zile după ce l-a întâmpinat pe Guaido la Casa Albă, releatează Politico. Guaido a încercat să conducă o răscoală militară pentru a-l elimina pe Maduro (care a eșuat în cele din urmă), dar Trump și alți oficiali înalți ai administrației și-au exprimat sprijinul . În aprilie, Departamentul de Stat i-a ajutat pe diplomații lui Guaido să ia controlul ambasadei venezuelene în Georgetown. Departamentul Trezoreriei a impus noi runde de sancțiuni. În februarie, Guaido a fost invitat la discursul despre starea Națiunii al lui Trump, unde a primit ovații. Niciun președinte american nu a mai făcut o astfel de demonstrație de forță împotriva regimului autoritar înfruntat de Venezuela –  și venezuelenii din America au luat notă.

„Venezolanos con Trump 2020”

În 2019 a fost fondată Alianța Republicană Americană Venezuelană, un grup care încearcă să susțină sprijinul pentru Trump. Acum, o nouă comunitate politică din ce în ce mai puternică pare să se unească în spatele lui. De la ultimele alegeri, populația venezueleană din Florida s-a dublat la peste 200.000. Anul acesta, aproximativ 75.000 de americani venezueleni sunt eligibili pentru a vota într-un stat swing care a fost decis cu mai puțin de 150.000 de voturi în ultimele două alegeri prezidențiale.Ustudiu onlineBinder efectuat în august pentru site-ul de știri venezuelean El Diario a constatat că 66% dintre alegătorii venezueleni din Florida intenționează să voteze pentru Trump. Chiar și 53 % dintre ei, care se declară democrați, au spus că îl vor vota. Mulți dintre acești alegători nu sunt doar susținătorii lui Trump, ci fanii pasionați ai președintelui. Cei mai fervenți dintre ei se numesc “magazolanos” (după sloganul MAGA – „Make America Great Again”), foarte activi online pentru a apăra palmaresul președintelui.

Când Trump s-a îmbolnăvit de Covid-19 la începutul lunii octombrie, membrii unui grup Facebook numit „Venezolanos con Trump 2020” au postat rugăciuni pentru recuperarea sa, iar un utilizator a spus că liderul de la Casa Albă este “fiul uns al lui Dumnezeu”. Republicanii au curtat de mult timp alegătorii latino-americani, inclusiv numeroasa comunitate a exilaților cubanezi, care percep Partidul Democrat ca un agent al socialismului în Statele Unite, mai ales după întâlnirea lui Barack Obama cu dictatorul cubanez Raul Castro. La rândul lor, venezuelenii văd socialismul ca un virus propagat de fostul președinte Hugo Chavez și de actualul Nicolas Maduro. Campania Trump a profitat de această retorică, difuzând în Miami, Orlando și Tampa 1000 de  imagini care îl arată pe Biden zâmbind alături de Maduro la o ceremonie din 2015 în Brazilia. Populația latino, la care se adaugă și nicaraguanii, portoricanii sau columbienii, numără sute de mii de oameni numai în statul cheie Florida – ura lor îndelungată față de regimurile totalitare de stânga din țările lor îi fac aliați naturali ai republicanilor lui Trump iar campania Biden nu poate ignora această realitate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
209 afisari

1 COMENTARIU

  1. Guaido un klaus johannes al Venezuelei..Unde e șepcuța? să m-apuci de rimă sugiuk..Aaaaa.. lu Guaido nu i-a dat Trump șepcuță că nu a dat rezervele de petrol și gaze ale Venezuelei cadou amereganilor..Cum făcu johannes cu rez.țărișoarei noastre.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger