AcasăȘTIRI EXTERNECe a ascuns Big Pharma. Noi efecte secundare ale vaccinurilor anti-Covid-19

Ce a ascuns Big Pharma. Noi efecte secundare ale vaccinurilor anti-Covid-19

Ce a ascuns Big Pharma. Noi efecte secundare ale vaccinurilor anti-Covid-19

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a listat, joi, noi efecte secundare la vaccinurile Novavax, Moderna și AstraZeneca. În cazul primelor, acestea includ anafilaxia (reacție alergică) și reducerea sensibilității pielii.

Pentru produsul dezvoltat de Moderna, se pune problema unei umflături excesive la locul de injectare.

În ceea ce privește aceste umflături, EMA nu precizează dacă este un efect secundar frecvent sau nu. Cu toate acestea, se precizează că nu este necesar niciun tratament și că umflătura dispare spontan după câteva zile. Vaccinul Moderna a fost utilizat pe scară largă în campania de vaccinare din Belgia, spre exemplu.

Nota de plată pe Wall Street

Vaccinul dezvoltat de Novavax poate provoca o pierdere a sensibilității pielii sau o senzație neplăcută de iritație, usturime sau arsură la locul de injectare. Agenția recomandă ca o a doua doză de ser Nuvaxovid să nu fie administrată persoanelor care au reacționat violent la o primă injecție.

Această informație a făcut ca acțiunile Novavax să scadă cu peste 20% la bursa de pe Wall Street.

În cazul AstraZeneca, tinitusul (acufene) a fost inclus în lista de efecte secundare menționate în prospectul vaccinului. Acest efect secundar a apărut la mai puțin de 1% dintre cei vaccinați cu Vaxzevria. Un disconfort cutanat similar celui experimentat cu vaccinul Novavax a fost, de asemenea, observat la mai puțin de una din 100 de persoane vaccinate.

EMA monitorizează în permanență potențialele efecte secundare ale vaccinurilor anti Covid-19 și își actualizează periodic lista.

author avatar
Tudor Borcea