AcasăȘTIRI EXTERNECazul „Nord Stream”. Americanii anunță: nu sunt dovezi că Rusia a aruncat...

Cazul „Nord Stream”. Americanii anunță: nu sunt dovezi că Rusia a aruncat în aer gazoductele! Atunci, cine?

gazeCine se află, de fapt, în spatele atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream. Concluzia la care au ajuns oficialii occidentali

Liderii mondiali s-au grăbit să acuze Moscova pentru exploziile care s-au produs în septembrie la conductele submarine de gaze naturale Nord Stream, dar unii oficiali occidentali se îndoiesc acum că Vladimir Putin ar fi responsabil, scrie cotidianul The Washington Post.

După ce, la sfârşitul lunii septembrie, mai multe explozii au avariat grav conductele submarine construite pentru a transporta gazele naturale din Rusia către Europa, liderii mondiali au acuzat rapid Moscova de un act de sabotaj sfidător şi periculos.

Nu sunt „dovezi concludente” că Rusia se află în spatele atacurilo

Părea că odată cu apropierea iernii, intenţia Kremlinului era să sugrume fluxul energetic către milioane de oameni de pe continent, un act de „şantaj”, au spus unii lideri, menit să ameninţe ţările pentru a le determina să-şi retragă sprijinul financiar şi militar pentru Ucraina.

Dar acum, după luni de investigații, numeroși oficiali spun în privat că Rusia ar putea să nu fie de vină până la urmă pentru atacul asupra conductelor Nord Stream.

„Nu există nicio dovadă în acest moment că Rusia a fost în spatele sabotajului”, a declarat un oficial european. De evaluare s-au ocupat 23 de oficiali din domeniul serviciilor de informaţii şi al diplomaţiei, din nouă ţări, care spun că nu cred că Rusia este responsabilă.

Alţii, care consideră în continuare Rusia ca fiind principalul suspect, au declarat că atribuirea fermă a atacului – în cazul oricărei ţări – s-ar putea dovedi imposibilă.

Sabotaj intenționat

În lunile de după explozii, care a dus la ceea ce a fost probabil una dintre cele mai mari emisii de gaz metan, anchetatorii au cercetat resturile și au analizat reziduurile de explozibili recuperate din albia Mării Baltice. Seismologii au stabilit momentul în care au avut loc trei explozii pe 26 septembrie, care au provocat patru scurgeri pe conductele Nord Stream 1 și 2.

Nimeni nu se îndoiește că lovitura a fost intenționată. Un oficial al guvernului german, care își desfășoară propria anchetă, a spus că explozibili par să fi fost plasați în exteriorul structurilor.

Dar chiar şi cei care cunosc din interior detaliile criminalistice nu leagă în mod concludent Rusia de atac, au declarat oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului, scrie „The Washington Post”.

author avatar
Andreea Vlad