AcasăȘTIRI EXTERNECât vor mai duce europenii sprijinul pentru Ucraina?

Cât vor mai duce europenii sprijinul pentru Ucraina?

În timp ce Europa intră în iarnă cu o inflație galopantă, crește  îngrijorarea cu privire la prețul ajutorului pentru Ucraina.

Într-adevăr, recesiunea planează asupra Europei,  Banca Centrală Europeană majorarează agresiv ratele dobânzilor,  gospodăriile se confruntă cu facturi uriașe la energie, tulburările sociale se extind pe întreg continentul. Cele mai recente estimări arată că nevoile de reconstrucție ale Ucrainei se ridică la 350 de miliarde de dolari, pe termen scurt. Potrivit Wshington Post, factura ar putea ajunge la un trilion de dolari.

În acest context, Piotr Buras, senior policy fellow la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat pentru EUobserver că multe lucruri depind de modul în care vor reacționa guvernele naționale și întreaga UE, precum și de ceea ce pot face din punct de vedere economic pentru a proteja societățile europene în această iarnă. Națiunile donatoare au în față niveluri proprii de  îndatorare puternică, inflație în creștere și încetinirea economiei.

Pe de altă parte, Kievul nu a prezentat planuri concrete de absorbție a miliardelor pentru reconstrucție, în timp ce țările UE se tem că ajutorul lor va fi deturnat de oligarhii ucraineni.

„Rezistența democrațiilor europene va depinde în cea mai mare parte de capacitatea guvernelor de a susține sprijinul public pentru politici care, în cele din urmă, vor aduce suferință diferitelor grupuri sociale”, a avertizat Consiliul European pentru Relații Externe( ECFR), adăugând că decalajul dintre pozițiile guvernelor și starea de spirit a publicului este în creștere.

Sondajul ECFR a arătat că europenii doresc ca războiul din Ucraina să se încheie “cât mai curând posibil, deoarece sunt îngrijorați de costul vieții”. Dar sunt și împărțiți cu privire la obiectivele pe termen lung ale  UE privind fondurile destinate acoperirii deficitului bugetar lunar al guvernului ucrainean, de 4 miliarde de euro.

Planul de reconstrucție pentru Ucraina este o povară din ce în ce mai greu de dus de țările europene, mai ales de națiunile din Europa Centrală și de Est, care , după cum a observat corect premierul Ungariei, își vor sacrifica economiile și nivelul de trai în funție de cursul războiului și de calculele politice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
532 afisari

3 COMENTARII

  1. UKRAINA TREBUIE, TUSEZ, TREBUIE AJUTATA DE CEI CARE I AU CREAT ACEASTA SITUATIE, RESPECTIV PO..PO..NARI, DROGATII, MUTANTII, JEGURILE DE AMERICANI !!!!!

  2. Nu guvernele Europei platesc ci popoarele acestora prin scumpiri ,saracie ,foame si frig.Va feriti ca fetele mari sa spuneti acest adevar,dle Jacota.

  3. Sclavii UE trebuie sa munceasca sa trimita bani la limbricul drogat de la Kiev Jeglensky,Slava Cocainna

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger