AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa a primit FACTURA independenței energetice: renunțarea la gazele rusești costă 200...

Europa a primit FACTURA independenței energetice: renunțarea la gazele rusești costă 200 de miliarde de dolari! Doar pentru iarna lui 2023!

Întreaga factură pentru salvarea pieței europene de energie în această iarnă va depăși pur și simplu 200 de miliarde de dolari, dacă Vladimir Putin taie aprovizionările cu gaze.

Doar câțiva politicieni par să fie conștienți de amploarea dezastrului care se apropie și de prețurile acestuia, Emmanuel Macron din Franța și Olaf Scholz din Germania fiind printre singurii care par să înțeleagă acum. Restul, în multe cazuri, rămân distrași de politica internă.

Consumatorii vor fi striviți de prețuri

UE ar trebui să stabilească un program uriaș de economisire a energiei, împreună cu o campanie publică de marketing pentru a-l sprijini și să clarifice faptul că națiunile se vor ajuta reciproc prin împărțirea puținului combustibil care va fi probabil disponibil. Acest lucru implică invitarea Regatului Unit, a Elveției și a Norvegiei și la biroul de la Bruxelles, se arată într-o analiză Bloomberg.

Pe măsură ce costurile viitoare ale combustibilului  și ale energiei electrice continuă să crească, mai multe companii europene de utilități și comercianți cu amănuntul de energie vor lupta. Să luăm exemplul Germaniei, unde contractul de energie electrică pe un an a urcat săptămâna trecută la un maxim istoric de peste 350 de euro (352 de dolari) pe megawatt oră, cu 750% mai mult față de o medie de 41 de euro între 2010 și 2020. Costurile combustibilului  pentru 2023 în Europa au crescut și ele în ultima vreme.

Singura șansă de supraviețuire pentru companiile de utilități este de a transfera creșterea semnificativă a costurilor  asupra clienților lor potențiali. Totuși, gospodăriile și companiile se vor confrunta cu plăți inaccesibile și vor dori ajutorul autorităților.

Spre exemplu, Uniper SE din Germania, cel mai important cumpărător de combustibil rusesc, a eșuat. Tocmai a solicitat recent un plan de salvare din partea autorităților, iar estimările preliminare estimează că factura se ridică la 10 miliarde de euro.

Împrumuturi garantate de stat

Iar Uniper este doar vârful aisbergului. Multe companii vor avea nevoie de împrumuturi garantate de stat și de diferite garanții din partea autorităților pentru a cumpăra combustibil foarte scump pe piața la vedere pentru a compensa lipsa combustibilului rusesc. În cel mai rău caz, acestea vor trebui să fie naționalizate, chiar dacă numai pentru scurt timp.

Împrumuturile garantate de stat nu sunt anodine. La începutul acestei luni, autoritățile cehe au acordat companiei de utilități CEZ, controlată de stat, un credit ipotecar de urgență de trei miliarde de euro. Asta pentru o corporație care deservește o țară cu puțin peste 10 milioane de persoane. Autoritățile germane, prin intermediul instituției financiare de stat KwF, au acordat deja împrumuturi în valoare de 15 miliarde de euro operatorului național al pieței de gaze naturale pentru a cumpăra combustibil și a reface depozitele înainte de iarnă. Dacă aceste împrumuturi vor fi sau nu rambursate vreodată este un semn de întrebare.

În privința gospodăriilor, Marea Britanie este paradigmatică. În februarie, Londra a introdus un plan de salvare de mai multe miliarde de lire sterline pentru a atenua impactul unei creșteri de 54% a plafonului național de energie electrică cu amănuntul – o restricție privind cât de mult pot costa gospodăriile pe 12 luni pentru energie electrică și combustibil. Tot atunci, plafonul de valoare creștea de la 1.277 de kilograme (1.512 dolari) la 1.971 de kilograme pe 12 luni, începând cu 1 aprilie. Din octombrie, plafonul de valoare urmează să sară la aproximativ 3.300 de kilograme pe 12 luni. Îmbunătățirea de aproape 70% urmează să fie introdusă la începutul lunii august.

Sărăcia energetică va lovi și tările bogate

Dar venitul mediu anual înainte de impozitare al unei familii din Regatul Unit este de 31 770 de lire sterline. Ceea ce înseamnă că o familie obișnuită va cheltui mai mult de 10% din veniturile sale pentru a plăti energia electrică și combustibilul – aceasta este definiția obișnuită a sărăciei energetice. Fără banii autorităților, gospodăriile nu-și vor achita plățile, ceea ce va crea o problemă de îndatorare pentru furnizorii de energie electrică.

La începutul acestui an, o îmbunătățire de 693 de lire sterline în cadrul plafonului de valoare a declanșat un vărsământ de 9,1 miliarde de lire sterline. Matematica din nou sugerează că îmbunătățirea de aproximativ 1 300 de lire sterline care urmează să vină ar declanșa un ajutor de 17 miliarde de lire sterline.

Dacă luăm în considerare doar aceste exemple identificate, o factură de 200 de miliarde de dolari pentru salvări europene, naționalizări, împrumuturi garantate de stat și altele asemenea trebuie luată în considerare, arată Bloomberg.

În cazul în care companiile de utilități sunt autorizate să transfere prețurile mai mari ale combustibililor în sarcina cumpărătorilor, Goldman Sachs estimează că gospodăriile europene ar trebui să plătească 470 de euro pe 30 de zile pentru energie electrică și combustibil, cu 290% mai mult decât prețul standard de la mijlocul anului 2020.

Acest lucru este, în mod clar, inaccesibil pentru mulți, poate chiar pentru majoritatea, și probabil că va fi nevoie de un plan de salvare mult mai mare pentru a-i ajuta pe cumpărători să se descurce.

author avatar
Tudor Borcea
3.278 afisari

9 COMENTARII

  1. Toată lumea spune că Rusia și Putin închide gazul spre țările europene, uitând că, de fapt, UE a stabilit să renunțe la achiziționarea de gaze din Rusia. Din moment ce au renunțat la achiziția de gaze de ce se mai plâng? Nu le-a promis unchiul Sam că le dă el gaze de o să se sufoce? Deci, ori vreți gaz rusesc, ori renunțați. Apoi de ce să se plângă Germania și Franța, vârfurile de lance în aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, când UE pompează miliarde de euroi în Ucraina pentru a întreține războiul cu Rusia în loc să găsească o cale de rezolvare a conflictului pe cale diplomatică?

  2. Circu’ de pe lume!
    Rusia exportă petrol prin Arabia Saudită (stat făcut de City prin britanici)
    UE va aduce gaze lichefiate, scumpe, de unde nu mai cumpără chinezi ce-l vor aduce din Rusia.
    Cine plătește oalele sarte din tot gheșeftul acesta și cine ia caimacul?
    Hai să recunoaștem, treaba cu ecologeala (de la Boanchiș) și sfîrșitul combustibililor FOSILI este veche, încă de la-nceputul sec XX, este vorba de a ne lăsa, iarăși, în curul go.
    Nu degeaba folosesc cv FOSILI pe lîngă combustibili. Vor să ne dea de-nțeles (programare neuro-libgvistică), să ne mintă, că sînt din putrefacția a ceva, sînt pe gătate.

  3. Nu mai plangeti comentatori pro-Rusia. Orice sacrificiu facut pt. a anihila imperiul Putin va conduce in viitor la o lume din care Rusia barbara va fi exclusa Merita acest sacrificiu

    • Hahaha ce prost esti!! Daca merita efortul sa stam fara curent electric si fara combustibil, plateste tu, travestitule…astia multi ne bagam pl si in tine si in toata vrajeala si vrem sa traim civilizat… sa ti trag la mue de lakioi pe trotineta mort de foame

  4. Rusia iese mai puternicã (foarte bine!) prin ” orice sacrificiu ” care ti se impune de cãtre unii pe care ïi doare fix în cur de tine si pe care tu îl sustii si accepti ca un imbecil.

  5. Am inteles ,pe VP il pupa in dos Borcea si Nationalul.Asa sa va ajute Dumnezeu,cenzori imputiti,copiii vostri sa traiasca in lumea de jeguri pe care o claditi.Huooooo!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger