AcasăȘTIRI EXTERNECât poate rezista Ucraina în cazul unui atac al Rusiei

Cât poate rezista Ucraina în cazul unui atac al Rusiei

Cât poate rezista Ucraina în cazul unui atac al Rusiei

În fața eșecului anunțat al negocierilor cu SUA, Rusia amenință că va trece la ofensivă în Ucraina. Dar chiar dacă Ucraina cedează, controlul Moscovei asupra țării este departe de a fi asigurat.

Semnalul nu poate fi mai clar: după Crimeea și Donbas, Moscova amenință deschis că va crea o a treia breșă în suveranitatea teritorială a Ucrainei. Și dincolo de Ucraina, Rusia vizează Europa, NATO și ordinea internațională. Vladimir Putin blufează sau este de temut un conflict armat în Ucraina? Care sunt șansele Kievului să-l înfrunte pe puternicul său vecin?

Acțiuni ne-militare

În Ucraina, ca și în alte părți, dezinformarea a fost desfășurată masiv de către unele mass-media rusofone pentru a submina stabilitatea țării. Cu toate acestea, expunerea țării la propaganda rusă a fost semnificativ diminuată de opt ani de război. Și Kievul a luat măsuri avansate prin interzicerea mai multor media pro-ruse pe teritoriul său.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a mai dezvăluit că mii de atacuri cibernetice au fost efectuate din Crimeea ocupată din 2014. La mijlocul lunii ianuarie, un cyber-atac major a provocat o reacție îngrijorată din partea Kievului. Mesajul postat pe site-urile multor instituții ucrainene, care îi avertiza pe ucraineni „să se teamă și să se aștepte la ce e mai rău”, pretindea că este emis din Polonia – unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei – dar Kievul a spus că Rusia este responsabilă pentru atac.

În contextul dezbaterilor privind securitatea europeană, Moscova joacă și pe aprovizionarea cu gaze, apărând proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar trebui să alimenteze Germania direct, trecând prin Marea Baltică.

Procedând astfel, Kremlinul ar putea opri aprovizionarea cu energie a Ucrainei, deja deposedată de cărbunele din Donbas, privând-o în același timp de echivalentul a 4% din PIB reprezentând drepturi de transit al gazului.

Dezinformarea, atacurile cibernetice și armele energetice pot destabiliza guvernul ucrainean prin țintirea populației sale. Prin intransigența sa diplomatică și amenințările sale militare repetate, Kremlinul s-a plasat într-o poziție inextricabilă, în care utilizarea forței pare a fi singura modalitate de a rămâne credibil.

Scenarii militare

Moscova poate conta pe mobilizarea unor capacități militare substanțiale pentru a pătrunde adânc în teritoriul ucrainean. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să poată invada întreaga Ucraină, deoarece s-ar confrunta cu o rezistență armată acerbă. O ofensivă militară limitată ar putea veni, totuși, din mai multe direcții, scrie Slate.

Est. Rusia ar putea lansa cu ușurință o operațiune masivă din est, unde sprijină milițiile din Donbas. Cele mai multe dintre forțele sale sunt situate pe această parte. Cu toate acestea, orașele pe care le-ar putea ocupa Moscova, Harkov și Dnipro, sunt destul de populate și nu prea înclinate să se lase ocupate de o forță străină. Există o mulțime de spații goale la est în care Rusia ar putea avansa, dar sunt de un interes strategic mai mic.

Sud. Numit „teritoriile Mării Negre”, este, fără îndoială, cel mai interesant spațiu pentru Rusia. O intervenție ar putea tăia Ucraina de la fațada sa maritimă și ar putea conecta forțele ruse din Donbas la Transnistria, o regiune a Republicii Moldova de facto ocupată de ruși, în vestul Ucrainei. Moscova ar putea conta pe trupe din est și pe cele prepoziționate în Crimeea. Analiştii indică faptul că apărarea de coastă din vestul peninsulei este slabă. Cu toate acestea, Rusia ar trebui să ocupe imperativ orașele meridionale Mariupol, în est, și Odesa, în vest. Și aici, populațiile ar rezista probabil unei ocupații rusești.

Nord. Kiev, capitala Ucrainei, se află la doar o sută de kilometri de granița cu Belarus. Într-o situație de protectorat de facto, Alexandr Lukașenko, autocratul bielorus care se agață de putere datorită sprijinului lui Vladimir Putin, a declarat recent că țara sa „nu va sta deoparte dacă va izbucni războiul”. În această săptămână, Rusia a trimis noi trupe în Belarus, la granița cu Ucraina.

Vest. Este poate cea mai surprinzătoare direcție din care ar putea veni o nouă invazie a Ucrainei. SUA au semnalat faptul că Kremlinul încearcă să monteze o manipulare care să legitimeze o astfel de operațiune, iar un teatru de provocare ar fi Transnistria, unde Moscova a menținut trupe de la prăbușirea imperiului sovietic.

Este Ucraina pregătită ?

Timp de opt ani, Kievul și-a consolidat fără îndoială capacitățile. În timp ce Ucraina se află în mod clar într-un raport asimetric cu Rusia, eforturile guvernului i-au sporit capacitatea de a lupta. Sursele militare estimează totuși la o săptămână posibilitatea ca armata regulată să apere teritoriul, fiind apoi incapabilă să reziste fără ajutorul Occidentului. Occident care s-a angajat să sprijine Ucraina în caz de atac, dar cel mai probabil acest lucru s-ar traduce prin sprijin material și nu prin intervenție militară directă.

Unele domenii suferă de anumite slăbiciuni, cum ar fi apărarea antiaeriană, dar ultimele evoluții au determinat Ucraina să-și sporească capacitățile de apărare: a achiziționat drone turcești, precum și rachete antitanc recente furnizate de SUA și Marea Britanie, sa produse chiar  de industria ucraineană.

În sprijinul trupelor regulate, Garda Națională, un fel de jandarmerie, este un atu suplimentar. Întărită de investiții semnificative și de echipamente avansate, ar putea securiza teritoriul ucrainean din ariergardă, în cazul infiltrațiilor de parașutiști sau forțe speciale.

Un alt tip de unități sunt batalioanele de apărare teritorială, stabilite prin legea rezistenței naționale întrată în vigoare la 1 ianuarie. În aceste unități civile antrenate de armată, cetățenii învață cum să conducă tactici de gherilă cu propriile lor arme împotriva forțelor străine. Aceste batalioane reprezintă o provocare serioasă pentru orice ocupație.

În cele din urmă, însăși populația ucraineană, profund mobilizată în apărarea națiunii de la capturarea Crimeei și războiul din Donbas, a dat dovadă de o mare rezistență. Un expert militar de la Kiev definește acest concept nu ca pasivitate, ci, dimpotrivă, ca un comportament proactiv.

Potrivit unui sondaj a Institutului de sociologie din Kiev, publicat în decembrie, 58% dintre bărbații ucraineni și aproape 13% dintre femeile ucrainene declară că sunt gata să pună mâna pe arme pentru a apăra țara împotriva unei invazii rusești și 17% și, respectiv, 25% în plus spun că sunt gata să reziste în alte moduri. De la sprijinul material, la trupe cu acțiune directă, societatea ucraineană, în mod tradițional autonomă față de propriul guvern, este un atu serios pentru a duce un război de rezistență.

author avatar
Tudor Borcea
753 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger