AcasăȘTIRI EXTERNECât mai pot ataca palestinienii Israelul. Iranul plătește rachetele Hamas

Cât mai pot ataca palestinienii Israelul. Iranul plătește rachetele Hamas

Cât mai pot ataca palestinienii Israelul. Iranul plătește rachetele Hamas/ Foto: Facebook

Conflictul între armata israeliană și gruparea teroristă Hamas a ajuns în cea de-a doua săptămână. 200 de palestinieni și-au pierdut viața în urma atacurilor IDF (forțele armate israeliene) în Fâșia Gaza, în timp ce 10 israelieni au fost uciși de rachetele Hamas.

Hamas a lansat aproximativ 2.000 de rachete în doar o săptămână. Majoriatatea rachetelor au fost cu rază scurtă de acțiune și au fost lansate în zonele de frontieră, dar au fost și rachete cu rază lungă de acțiune care aveau capacitatea de a ajunge inclusiv până în Tel Aviv sau centrul Israelului.

Uzi Rubin și Tal Inbar, experți israelieni în securitate, specializați în domeniul rachetelor, au analizat rachetele Hamas și au ajuns la concluzia că acestea sunt relativ simplu de fabricat și surprinzător de ieftine. Intervievați de The Jerusalim Post, cei doi experți au transmis că rachetele lansate de Hamas sunt inferioare celor deținute de Hezbollah în Liban, care au un arsenal de rachete cu o precizie mult mai mare, dar și la costuri ridicate.

Cei doi estimează că rachetele cu rază scurtă folosite de Hamas, așa-numitele rachete Qassams, costă între 500 de dolari și 800 de dolari, în timp ce prețul rachetelor cu rază lungă s-ar ridica la câteva mii de dolari, undeva la maximum 3.000, scrie Defense Romania.

Iranul achită rachetele. Israelul, dependent de Domul de fier

Așa cum precizează și sursa citată, Hamas atacă „gratuit”. Într-o Fâșie Gaza, un teritoriu unde densitatea populației e aproape cea mai mare din lume, în care aceștia trăiesc la limita sărăciei sau chiar în sărăcie extremă, gruparea islamistă își permite să construiască și să lanseze mii de rachete spre Israel. Analiza citată menționează însă că Iranul finanțează sau livrează aproape în totalitate rachetele deținute de Hamas.

Sistemul de apărare antiaeriană al Israelului, Iron Dome, este crucial. Cu o rată de succes de aproximativ 90% , Domul de fier a respins marea majoritatea a rachetelor lansate de Hamas din Gaza.

Potrivit estimărilor experților, un interceptor de rachetă al sistemului Iron Dome costă între 50.000 și 100.000 de dolari. Costul interceptărilor este așadar mult mai mare decât al producției Hamas.

Însă Iron Dome e vital și merită fiecare dolar achitat. Costul ca urmare a distrugerilor materiale a rachetelor lansate de Hamas ar depăși cu mult costul sistemului. Și, mai ales, fără Iron Dome, prețul pe care Israelul l-ar plăti în vieți omenești ar fi inestimabil. În orice caz, ultima săptămână a fost un test crucial pentru Iron Dome.

Cât mai poate susține Hamas ofensiva

Hamas a lansat aproximativ 2.000 de rachete în ultima săptămână, din care doar câteva sute au fost rachete cu rază lungă de acțiune.

IDF estimează că Hamas deține un arsenal de aproximativ 14.000 de rachete. Cifrele însă nu sunt sigure, nici măcar când e vorba de serviciile de informații israeliene, printre cele mai performante din lume.

Cei doi experți citați amintesc că IDF nu știa până acum câteva zile că Hamas deține rachete care pot ajunge până în zona Eilat, un port israelian și o stațiune la Marea Roșie.

În consecință, aceștia sunt de părere că Hamas ar fi capabilă să mențină ofensiva și să lanseze în continuare rachete care să ajungă inclusiv în zona centrală a Israelului sau Tel Aviv pentru încă câteva săptămâni.

 

 

author avatar
Tudor Borcea