AcasăȘTIRI EXTERNECât de murdar este Bitcoin?

Cât de murdar este Bitcoin?

Unii investitori, alături de ecologiști, au fost din ce în ce mai critici cu privire la modul în care cea mai cunoscută monedă digitală este „exploatată” folosind cantități mari de electricitate generată cu combustibili fosili.

Spre deosebire de monedele tradiționale, Bitcoin este virtual și nu este fabricat din hârtie sau plastic, sau chiar din metal. Dar are nevoie de energie uriașă, deoarece este creat folosind computere de mare putere din întreaga lume.

La ratele actuale, astfel de „minerit” bitcoin devorează aproximativ aceeași cantitate de energie anuală ca și Olanda în 2019, arată datele de la Agenția Internațională pentru Energie, citate de Reuters.

Cea mai mare criptomonedă din lume, care a fost cândva o clasă de active marginală, a devenit din ce în ce mai populară, deoarece este acceptată de mai multe companii majore din SUA și firme financiare.

Bitcoin este creat atunci când computerele de mare performanță intră în competiție cu alte mașini pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe, un proces intensiv în energie care se bazează adesea pe combustibili fosili, în special pe cărbune, cel mai murdar dintre toți.

Bitcoin verde?

Se estimează că producția de Bitcoin va genera între 22 și 22,9 milioane de tone metrice de emisii de dioxid de carbon pe an.

Există încercări în creștere în industria criptomonedelor de a atenua daunele ecologice ale “mineritului” și intrarea marilor corporații pe piața criptografică ar putea spori stimulentele pentru a produce „Bitcoin verde” folosind energie regenerabilă.

Unii experți în sustenabilitate susțin că firmele ar putea cumpăra credite de carbon pentru a compensa impactul.

Și companiile de analiză blockchain arată că, în teorie, este posibil să se urmărească sursa criptomonedelor, crescând posibilitatea ca o primă să fie acordată pentru Bitcoin verde. Politicile privind schimbările climatice ale guvernelor din întreaga lume ar putea ajuta, de asemenea.

Alți experți avertizează că dominația “minerilor” chinezi și lipsa motivației de a schimba combustibilii fosili ieftini cu surse regenerabile mai scumpe înseamnă că există puține soluții rapide la problema emisiilor Bitcoin.

Potrivit Centrului pentru Finanțe Alternative de la Universitatea din Cambridge, China deține 70% din producția criprografică și tinde să utilizeze energie regenerabilă – mai ales hidroenergetică – în lunile ploioase de vară, dar combustibilii fosili – în principal cărbune – pentru restul anului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
504 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger