AcasăȘTIRI EXTERNECât de bogată este Arabia Saudită?

Cât de bogată este Arabia Saudită?

Regatul lucrează la crearea unui bilanț consolidat al activelor și pasivelor sale, care va include elemente ținute în prezent în afara cărților economiei bogate în petrol, inclusiv investițiile și datoriile puternicului său fond suveran de avere.

„Scopul principal al acestui program este acela de a avea un echivalent financiar al unui RMN al bilanțului guvernamental”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Finanțelor pentru Reuters, adăugând că acesta ar include active și pasive care sunt în prezent „în afara bilanțului”. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite – și conducătorul de facto –  Mohammed bin Salman a pus Fondul de Investiții Publice (PIF) în centrul reformelor menite să diversifice economia celui mai mare exportator de petrol din lume departe de combustibilii fosili. Sub autoritatea prințului, PIF s-a transformat într-un  uriaș vehicul de investiții, dar situațiile sale financiare nu sunt publicate și nu figurează în bugetul regatului, care este disponibil public. Țările din Golf nu publică de obicei informații despre datoriile și activele lor globale, dar profilul investițional mai riscant al PIF și infuzia de finanțare de stat au făcut din opacitatea sa o problemă pentru unii investitori.„Transferurile de avere din fondurile lichide de active, cum ar fi rezervele băncii centrale, în investițiile mai puțin lichide (și mai puțin transparente) ale PIF măresc profilul general de risc al bilanțului sectorului public”, a declarat Kirjanis Krustins, director al echipei suverane a Fitch.

Aramco –miliarde de petrodolari

Finanțele PIF sunt formidabile. Activele sale au crescut la 400 de miliarde de dolari începând cu 2020, de la 150 de miliarde în 2015, fondul fiind susținut de 70 de miliarde USD de la Saudi Aramco, compania petrolieră de stat, pentru participarea PIF la un gigant petrochimic și un transfer de 40 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale băncii centrale. De aemenea, fondul a beneficiat de încasări de aproape 30 de miliarde de dolari din oferta publică inițială a Aramco în 2019. PIF a strâns împrumuturi de 21 de miliarde de dolari între 2018 și 2019 și finalizează o nouă facilitate care se așteaptă să aibă o dimensiune de peste 10 miliarde de dolari, potrivit surselor.

Și alte miliarde în investiții

În ciuda bogăției petroliere din Arabia Saudită, crearea de locuri de muncă suficiente pentru populația tânără a regatului este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă prințul Mohammed, cunoscut în Occident ca MBS. Guvernul promovează politicile economice începând din 2016 cu scopul de a crea milioane de joburi  și de a reduce șomajul la 7% până în 2030. Dar criza coronavirusului de anul trecut a ridicat șomajul la un nivel record de 15,4 %. Riadul se bazează pe PIF pentru a finanța unele dintre proiectele majore de infrastructură pentru a contribui la creșterea economică, inclusiv NEOM, o zonă de afaceri de 500 de miliarde de dolari de înaltă tehnologie și recent anunțatul „The Line”, un oraș fără carbon de 1 milion de locuitori în NEOM, așteptat să coste între 100 și 200 miliarde USD. PIF intenționează să injecteze cel puțin 150 de miliarde de riali (40 miliarde de dolari) anual în economia locală până în 2025 și să își mărească activele la 4 trilioane de riali (1,07 trilioane de dolari) până la acea dată, a spus prințul Mohammed.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
400 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger