AcasăȘTIRI EXTERNECât costă energia electrică în Italia. Cât de mult îi vor afecta...

Cât costă energia electrică în Italia. Cât de mult îi vor afecta pe românii din această țară scumpirile

Cât costă energia electrică în Italia. Cât de mult îi vor afecta pe românii din această țară scumpirile/ Foto: printscreen

Criza energetică generată de războiul din Ucraina se repercutează și în Italia. Începând cu luna octombrie, tarifele facturilor de energie electrică au crescut cu 59%, ridicând prețul la 66 de eurocenți pe kilowatt-oră. Este mai mult decât dublu față de 30 octombrie 2021 și de patru ori mai mult față de 16 eurocenți, atât cât costa în 2020.

În noiembrie este de așteptat și o creștere uriașă a facturilor la gaze, probabil cu aproximativ 80%. Odată cu măsurile preconizate de guvern și intervenția Arera (Autoritatea de Reglementare în Energie, Rețele și Mediu), a fost parțial limitată și creșterea, care altfel ar fi fost chiar 100% pentru factura de energie electrică, informează StiriDiaspora.

Cât de mult îi vor afecta pe românii din Italia scumpirile

Dar, în viața de zi cu zi, care va fi impactul creșterii costurilor cu energia? Cât de mult îi vor afecta pe românii din Italia aceste creșteri, calculat separat pentru  fiecare aparat electrocasnic? Facile.it a realizat o analiză, publicată de Il Messaggero, încrucișând utilizarea declarată în etichetele energetice găsite pe fiecare dispozitiv individual și prețul de referință. Estimarea este orientativă, deoarece există diverși alți factori care afectează costul și nu pot fi cuantificați în mod general: precum tipul aparatului, modul în care este utilizat, clasa energetică și starea de întreținere.

Daca se ia, de exemplu un frigider de 350 de litri din clasa A+++, consumul este de 0,27 euro pe zi. Dacă respectiva clasă energetică scade la B, consumul crește cu 0,92 euro dar poate ajunge chiar și la 1 euro pe zi pentru a rămâne constant. Păstrarea la rece a alimentelor costă, așadar, în jur de 30 de euro pe lună și peste 350 de euro într-un an.

Gătitul într-un cuptor electric de aproximativ 70 de litri, în clasa A+ ridică costul la 0,46 euro. Dacă, în schimb, aparatul este clasa B, prețul ajunge la 0,73 euro. Prețul la sfârșitul lunii sau într-un an variază, bineînțeles, în funcție de cât ori este folosit cuptorul. Este posibil ca o familie tipică să-l folosească mai puțin intens în lunile de vară decât în ​​timpul iernii.

Mașina de spălat, televizorul

Mașina de spălat este cel mai indispensabil aparat, potrivit italienilor. Un ciclu de spălare poate avea costuri diferite. Dacă se ia în considerare o mașină cu capacitatea de 7 kg în cea mai eficientă clasă energetică (A +++), proprietarul va cheltui 0,53 euro pe oră, dar dacă dispozitivul ar aparține clasei B prețul s-ar ridica la 0,88 euro. Se estimează că cheltuielile într-un an pot ajunge la 90 de euro dacă nu depășesc 100 de euro.

Cât consumă în schimb un televizor? Pentru a face un calcul mediu, Facile.it a luat ca exemplu un televizor LED cu diagonala de 40 de inci de clasa A++: costul se ridică la 0,03 euro în aproximativ două ore. Dacă aparatul este din clasa B, costul se ridică la 0,12 euro. Cu cât este diagonala mai mare cu atât clasa energetică este mai mică, iar prețul de consum este mai mare.

Aerul condiționat, mai ales vara, este unul dintre cele mai mari consumatori de energie. Pentru un aparat de aer condiționat mediu din clasa de eficiență energetică A +++, costul pentru o oră de funcționare este de 40 de cenți. Cost care crește la 0,69 euro dacă clasa dispozitivului este din clasa B.

author avatar
Tudor Borcea
536 afisari

3 COMENTARII

  1. la romanika e mai rau ca la italieni.Mergi la DEDeman si magazine de mancare. De 3 ori mai scump decat in italia

  2. „Criza energetică generată de războiul din Ucraina se repercutează și în Italia. ”
    Nu are legatura criza energetica cu Ucraina, are legatura doar cu creierii luciosi ai europenilor urecheati ligibidisti care au impus grindilul cu inchiderea centralelor pe carbune, inchiderea centralelor nucleare, sanctiunile impotriva rusilor prin care si-au taiat singuri craca de sub picioare in privinta gazului ieftin si trecerea la asazisa energie verde din suflat de vant si doar apa sambetei care in ultimii ani cam lipseste…

  3. Panourile fotovoltaice ar putea fi amplasate și pe blocurile de locuințe….locatarii ar putea consuma, gratuit, energie electrică, surplusul urmând a fi comercializat, prin rețeaua națională, de către producător… !!! De exemplu, o primărie ar putea deveni prosumator !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger