AcasăȘTIRI EXTERNECasele „inteligente” sunt sparte de hackeri. Viața privată, vândută pe darknet

Casele „inteligente” sunt sparte de hackeri. Viața privată, vândută pe darknet

Casele „inteligente” sunt sparte de hackeri. Viața privată, vândută pe darknet

O „casă inteligentă” face viața mai confortabilă. Dar dacă nu este suficient de protejată, hackerii pot prelua controlul asupra dispozitivelor conectate la internet și pot spiona datele private ale proprietarului. Ceea ce deja se întâmplă.

Riscul unei „smarthome” rezidă tocmai din conectarea sistemelor din acea casă la Internet, ceea ce le expune la multe riscuri de securitate. Mulți utilizatori își controlează casa conectată printr-un smartphone, făcându-l o bază de date foarte valoroasă pentru oricine dorește să le pirateze viața.

5.000 de euro pentru 24 de ore de tras cu ochiul

Se întâmplă inclusiv în Coreea de Sud, unde poliția a lansat o anchetă după piratarea mai multor case conectate, în cadrul unor evenimente demne de seria Black Mirror.

Dotate cu sisteme de automatizare a locuinței, sistemele de „casele inteligente” închid obloanele, reglează temperatura de la distsnță, luminozitatea și, mai presus de toate, descurajează spargerile folosind camere de videosupraveghere.

Însă, ghinion, accesul la intimitate al sutelor de rezidenți din Coreea de Sud, de la gătit la sex, a fost piratat și vândut pe darknet, partea întunecată a internetului.

Mai rău, clienții hackerilor puteau alege domiciliul pe care doreau să-l spioneze trimițând adresa de corespondență direct piraților  informatici. Plata era de aproximativ 0,1 bitcoin sau 5.080 de euro pentru a „accesa” un apartament timp de 24 de ore.

Internetul obiectelor vulnerabile

Ca răspuns, guvernul a anunțat o revizuire a legislației privind securitatea online. La rândul său, Ministerul Științei și Tehnologiei a sfătuit rezidenții, dotați cu aceste sisteme, să configureze parole unice și să facă actualizări regulate. Experții au sfătuit și acoperirea fizică a camerelor video nefolosite, scrie Ouest-France.

Conform unui test Test-Achats, realizat de experți în hacking și care acoperă 19 dintre cele mai comune obiecte conectate, aproape jumătate au vulnerabilități de securitate.

Falii de securitate ale noilor tehnologii sunt actulizate în mod regulat, fie în Asia, fie în Occident. În 2019, cercetătorii americani și japonezi au atacat asistenți vocali precum Google Home, Siri (Apple) sau Alexa (Amazon). Folosind un laser, au spart cutii din afara caselor, uneori până la 100 de metri distanță.

author avatar
Tudor Borcea
647 afisari

2 COMENTARII

  1. Astia care sunt destul de idioti utili sa isi puna increderea si viata lor in alti oameni si in diavol, isi merita soarta !! Faze din astea se fac demult, numai ca nu zic astia in presa de tarfe a regimului nazist, ca oamenii sa nu isi dea seama in ce rahat zilnic traiesc !! Imbratisati haosul, bai tefelistilor bosketari, ca oricum o sa va ia drakul, in persoana !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger