AcasăȘTIRI EXTERNECăsătoriile gay - preoții germani sfidează Vaticanul

Căsătoriile gay – preoții germani sfidează Vaticanul

Preoții catolici au lansat luni o acțiune radicală în Germania, cu scopul de a binecuvânta căsătoria cuplurilor de același sex, la care Vaticanul și-a reafirmat recent opoziția strictă.

Peste 100 de biserici din țară organizează ceremonii de nuntă deschise „tuturor celor care se iubesc”, homosexuali sau lesbiene, aderând  astfel la inițiativa „dragostea câștigă” lansată de preoți, diaconi și voluntari.

Campania, criticată de episcopii Sfântului Scaun, va continua pe parcursul mai multor zile, potrivit AFP. La sfârșitul lunii martie, Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței a publicat o notă în care reafirma că homosexualitatea „un păcat” și nu poate fi vorba de căsătoria cuplurilor de același sex. La scurt timp, 2600 de preoți și teologi au semnat o petiție contestând această poziție și au îndemnat la “neascultare” prin intermediul rețelelor sociale.

Drept răspuns, „drapelele curcubeu” ale asociațiilor LGBT au fluturat și pe frontoanele multor biserici din Germania, precum și din Austria, o țară cu tradiție catolică.

„Trebuie să recunoaștem în cele din urmă că Biserica face parte din viață și nu numai în cazul unei căsătorii între un bărbat și o femeie, ci în toate cazurile de relații bazate pe credință, respect și dragoste”, a spus Birgit Mock, una din organizatoarele “reformelor” din grupul sinodal german. Un sinod care a fost privit de la început cu un ochi foarte critic de către Vatican și de cel mai înalt prelat din Koln, Arhiepiscopul Rainer Woelki, care a subliniat în mod repetat că acceptarea căsătoriilor între persoane de același sex va duce la dezbinarea Bisericii Catolice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor