AcasăȘTIRI EXTERNECasa Albă caută o diplomație a vaccinului pentru Ucraina. Nu mai vin...

Casa Albă caută o diplomație a vaccinului pentru Ucraina. Nu mai vin americanii?

Casa Albă caută o diplomație a vaccinului pentru Ucraina. Nu mai vin americanii?/ Foto: Facebook

La Kiev, abordarea prudentă a administrației Biden în ceea ce privește diplomația vaccinală amintește despre răspunsul întârziat al SUA în furnizarea de sprijin militar Ucrainei pentru a ajuta țara în lupta sa împotriva separatiștilor sprijiniți de Moscova. Un transport de doze ar putea consolida relația Washingtonului cu Kievul într-un moment în care Ucraina este din ce în ce mai vulnerabilă în fața Rusiei.

Decizia recentă a administrației Biden de a trimite vaccinuri împotriva Covid-19 în India – țară aflată în catastrofă sanitară – a creat tensiuni cu un alt aliat cheie: Ucraina, care și-a intensificat cererile de ajutor pentru vaccin înainte de o vizită din această săptămână a secretarului american de Stat Antony Blinken.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski solicită Washingtonului ajutor pentru obținerea vaccinurilor încă din decembrie anul trecut, înainte ca Donald Trump să-și părăsească funcția, potrivit mai multor oficiali americani și ucraineni.

Conversațiile au continuat în ultimele săptămâni la nivel diplomatic, iar oficialii au declarat că pandemia – și speranța Ucrainei pentru asistența SUA – a fost un fundal pentru o conversație telefonică de 50 de minute între Zelenski și Biden, la 2 aprilie.

Administrația Biden este dornică să-și intensifice ajutorul internațional pentru vaccinuri, pentru a contracara China și Rusia, care la rândul lor își cresc exporturile de vaccinuri pentru a-și spori influența globală.

Însă oficialii americani nu au angajat încă o asistență specifică pentru Kiev, deoarece nu au găsit o soluție pentru a prioritiza numărul covârșitor de cereri pe care le-au primit de la mai multe țări, potrivit a doi oficiali ai administrației Biden familiarizați cu problema.

Dialogul SUA-Ucraina privind ajutorul împotriva Covid-19 evidențiază conflictul în creștere dintre dorința administrației Biden de a deveni cel mai mare donator de vaccinuri din lume și decizia sa de a amâna cea mai mare parte a donațiilor până când majoritatea americanilor sunt vaccinați, scrie Politico.

„Nu au nevoie de atâtea doze”

Oficialii americani au declarat că decizia de a transfera milioane de doze nespecificate în India a fost ușoară, mii de oameni murind în fiecare zi de Covid-19 în această țară. Dar calculul este mai complicat pentru țări precum Ucraina, unde noile infecții se află pe o traiectorie descendentă.

„Pur și simplu nu au nevoie de atât de multe doze cum are nevoie acum India”, a declarat o sursă implicată în dialogul diplomatic SUA-Ucraina. „Dintre situațiile raportate la Kiev care îngrijorează SUA, acesta nu este numărul unu pe listă”.

Înalți oficiali ucraineni au declarat luni că nu se așteaptă ca Blinken să anunțe ajutorul împotriva Covid-19 în timpul vizitei sale, care se va concentra în mod inevitabil pe conflictul continuu cu separatiștii sprijiniți de Rusia în Donbas și pe mobilizarea militară a Kremlinului de-a lungul frontierei ucrainene, care recent a dat înapoi.

La Kiev, abordarea prudentă a administrației Biden în ceea ce privește diplomația vaccinală amintește despre răspunsul întârziat al SUA în furnizarea de sprijin militar Ucrainei pentru a ajuta țara în lupta sa împotriva separatiștilor sprijiniți de Moscova. Un transport de doze ar putea consolida relația Washingtonului cu Kievul într-un moment în care Ucraina este din ce în ce mai vulnerabilă în fața acumulării trupelor rusești la granița sa.

În februarie, Kristina Kvien, împuternicitul cu afaceri ad-interim al SUA în Ucraina,  a declarat că Washingtonul vor oferi asistență financiară Ucrainei pentru a o ajuta să distribuie dozele de vaccin pe care le-a primit în cadrul mecanismului COVAX.

„Aceasta nu este cea mai mare donație de până acum, dar vine într-un moment critic”, a spus Kvien. „Se bazează pe parteneriatul nostru de lungă durată cu Ucraina pentru a sprijini reforma sănătății și a combate bolile infecțioase, inclusiv Covid-19. După cum știți, am acordat deja 48 milioane dedolari asistență Ucrainei, numai pentru Covid-19”.

Echitatea accesului la vaccinuri

Dar oficialii care lucrează la răspunsul împotriva Covid-19 al guvernului federal sunt încă divizați cu privire la faptul dacă SUA ar trebui să trimită doze peste hotare într-un moment în care ratele de vaccinare la domiciliu încetinesc.

Pe măsură ce cererea americană încetinește, devine din ce în ce mai dificil pentru administrația americană să evalueze câte doze va putea economisi. Criticii notează totuși, că țara are peste 1 miliard de doze de vaccin comandate de la mai mulți producători – mai mult decât suficient pentru a inocula fiecare american.

Problema echității vaccinului a luat o nouă urgență pe fondul focarelor din emisfera sudică, oficiali, inclusiv directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, acuzând țările bogate de acumulare de doze. Oficialii din țările sărace precum Ucraina au devenit din ce în ce mai panicați, deoarece programul internațional COVAX a încetinit să furnizeze doze.

Conversația despre diplomația vaccinului este una relativ nouă pentru Antony Blinken, care ar fi preocupat să facă apel la preocupările Ucrainei cu privire la Rusia. Dar pandemia Covi-19 a insuflat un nou sentiment de anxietate în cadrul reuniunilor diplomatice, atunci când țările se luptă să ajungă la asistența internațională împotriva Covid-19.

Kievul, cu mâna întinsă

Accesul Ucrainei la vaccinurile anti-Covid-19 este departe de a fi sigur. Până în prezent, țara a administrat peste 750.000 de doze. Majoritatea provin dintr-un lot de 12 milioane de doze de AstraZeneca pe care India le-a trimis în martie. Însă oficialii locali sunt în plin proces de stocare pentru a vaccina restul celor aproape 40 de milioane de oameni care trăiesc în Ucraina.

Luna trecută, Ucraina a aprobat utilizarea a peste 200.000 de doze de vaccin Sinovac din China pe care le-a primit în martie. Ucraina urmează să primească încă 16 milioane de doze de vaccin de la COVAX. De asemenea, Kievul a încheiat recent un acord cu Pfizer pentru 20 de milioane de doze din acest vaccin – suficient pentru a vaccina 10 milioane de oameni. Nu este clar când vor ajunge aceste doze de vaccin Pfizer.

 

 

author avatar
Tudor Borcea