AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă la Moscova! Casa Albă amenință Rusia: dacă moare Navalnîi...!

Alertă la Moscova! Casa Albă amenință Rusia: dacă moare Navalnîi…!

Casa Albă avertizează: Vor exista consecințe pentru Rusia dacă Navalnîi moare

Presiunile asupra Moscovei se accentuează în cazul Alexei Navalnîi, în special din partea Washingtonului.

Casa Albă a avertizat duminică că vor exista „consecințe” pentru Rusia dacă principalul detractor al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a cărui stare de sănătate se deteriorează, va muri.

„În ceea ce privește măsurile specifice pe care le-am lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune și nu le voi dezvălui public în această etapă, dar am indicat că vor exista consecințe dacă Alexei Navalnîi va muri”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui SUA, Joe Biden, la CNN.

Este, până acum, cel mai clar semnal al Washingtonului în legătură cu acest caz al disidentului rus.

„Ne-am aliat mai întâi cu Uniunea Europeană și cu multe democrații din lume care ne împărtășesc opiniile pentru a impune sancțiuni ca răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, ca răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui, ceea ce este contra legilor internaționale”, a continuat Sullivan, scrie Belga.

Consilierul lui Biden se referea, evident, la sustanța neurotoxică Noviciok, folosită împotriva lui Navalnîi, aflată pe lista Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice.

„În al doilea rând, am informat guvernul rus că ceea ce i se va domnului Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor și că vor fi trasi la răspundere de către comunitatea internațională”, a explicat Sullivan.

Consilierul a fost întrebat de ce Joe Biden nu a menționat atunci soarta lui Navalnîi în timpul unui discurs de săptămîna trecută privind sancțiunile impuse Rusiei și de ce nu a cerut public eliberarea acestuia.

„Am estimat că, mai degrabă decât să facem declarații publice generale, cel mai bun mod de a aborda această problemă este în privat și prin canale diplomatice, direct la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus”, a răspuns Sullivan.

O soartă „total nedreaptă”

Președintele Joe Biden a spus, sâmbătă, că soarta lui Navalnîi este „total nedreaptă”, în cadrul unor scurte declarații adresate jurnaliștilor.

Jake Sullivan nu a indicat dacă proiectul summitului dintre Vladimir Putin și Joe Biden ar fi pus în discuție dacă Alexeiï Navalnîi ar muri.

Aliații lui Navalnîi (44 de ani), bolnav și în greva foamei, le-au cerut rușilor să iasă în stradă, la 21 aprilie pentru a-i „salva viața. Medicii disidentului au spus că acesta poate intra „în orice moment” în stop cardiac.

Moscova: Nu-l lăsăm noi pe Navalnîi să moară

Moscova nu-l va lăsa pe Alexei Navalnîi „să moară în închisoare”, a declarat, duminică, ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, în cadrul unui interviu acordat BBC.

„Binenţeles că nu îl vom lăsa să moară în închisoare, dar pot să spun că dl Navalnîi se comportă ca un huligan încercând să încalce fiecare regulă care a fost stabilită”, a declarat Andrei Kelin.

El l-a criticat în special pe Navalnîi pentru „dorința de a atrage atenția”, plângându-se că „azi că-l doare mâna stângă, mâine îl doare piciorul stâng”. „Dacă se va comporta normal, va avea șansa să fie eliberat mai devreme”, a conchis ambasadorul rus.

UE ia în discuție cazul Navalnîi

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene vor discuta, luni, prin videoconferință, soarta lui Navalnîi, după avertismentul SUA adresat Rusiei.

Ministrul german de Externe Heiko Maas, care, duminică, a clarificat agenda întâlnirii , a solicitat „urgent” autorităților ruse să ofere „tratament medical adecvat” criticului Kremlinului, având în vedere deteriorarea „foarte îngrijorătoare” a stării sale de sănătate. El a cerut, de asemenea, ca Alexei Navalnîi „să aibă acces la medicii care beneficiază de încrederea sa”.

În aceeași zi, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a făcut comentarii similare, spunând că este „extrem de îngrijorat” de starea de sănătate a lui Navalnîi și referindu-se la „responsabilitatea majoră” a președintelui Vladimir Putin în acest caz, scrie AFP.

El a lăsat, de asemenea, să planeze amenințarea cu noi sancțiuni europene. Americanii și europenii au sancționat deja Rusia pentru otrăvirea lui Navalnîi, în august anul trecut.

La rândul său, ministrul de externe al UE, Josep Borrell, a cerut Rusiei eliberarea „imediată și necondiționată” a lui Navalnîi.

author avatar
Tudor Borcea