AcasăȘTIRI EXTERNECartonaș roșu pentru Qatar. Emiratul i-a spionat pe criticii Cupei Mondiale. Hackerii...

Cartonaș roșu pentru Qatar. Emiratul i-a spionat pe criticii Cupei Mondiale. Hackerii l-au executat pe Michel Platini

Cartonaș roșu pentru Qatar. Emiratul i-a spionat pe criticii Cupei Mondiale. Hackerii l-au executat pe Michel Platini / Foto: printscreen

Cu două săptămâni înainte de Cupa Mondială la fotbal din Qatar (20 noiembrie – 18 decembrie), o investigație publicată duminică de The Sunday Times, dezvăluie că jurnaliști, politicieni și avocați au fost ținta unor hackeri angajați pentru a proteja reputația emiratului.

Aceste personalități au fost vizate pentru investigațiile lor sau pentru pozițiile lor critice față de atribuirea și organizarea Cupei Mondiale emiratului, care se desfășoară pe fondul unor apeluri la boicotarea competiției.

„O încălcare clară și ticăloasă a vieții private”

Qatar a fost criticat pentru modul în care tratează muncitorii de pe șantierele de construcții legate de competiție și pentru nerespectarea drepturilor femeilor și ale persoanelor LGBTQ. Avocații guvernului qatarez, interogați, au negat implicarea emiratului în această operațiune masivă de piraterie informatică.

Într-o declarație un oficial din Qatar a denunțat, de asemenea, acuzațiile „evident false și lipsite de temei”, care „se bazează pe o singură sursă care susține că clientul său ar fi fost Qatar, fără a furniza nicio dovadă”.

Printre țintele acestor hackeri se numără un senator francez, Nathalie Goulet, care acuzase Qatarul de finanțarea terorismului islamic, sau fostul președinte al UEFA, Michel Platini, un susținător puternic al candidaturii Qatarului. Se crede că piratarea acestuia din urmă a avut loc cu puțin timp înainte ca el să fie audiat de justiția franceză în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupție în atribuirea Cupei Mondiale către țara din Golf.

Reacționând la afirmațiile ziarului britanic, Platini s-a declarat „surprins și profund șocat”. Fostul căpitan al naționalei Franței ia în considerare un apel la justiție în fața a ceea ce pare fi „o încălcare clară și ticăloasă a vieții sale private”, se arată într-un comunicat, informează Le Monde.

Operațiunea a început în 2019

Printre victimele hackerilor se numără și jurnaliști, cum ar fi Jonathan Calvert de la Sunday Times, care a investigat corupția care a dus la atribuirea Cupei Mondiale de fotbal Qatarului în 2010, și avocatul americano-ungar Mark Somos, care a depus o plângere împotriva familiei regale din Qatar la Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Potrivit datelor recuperate de The Sunday Times și de de Bureau of Investigative Journalism în acest an, operațiunile de piratare a mail-urilor sau de preluare de la distanță a microfoanelor și camerelor de luat vederi ale computerelor a circa 50 de personalități publice, efectuate de un grup de hackeri indieni, au început în 2019. „Ancheta afirmă clar că clientul (hackerilor) este gazda următoarei Cupe Mondiale: Qatar”, scriu jurnaliștii.

Grupul indian de hackeri ar fi fost folosit de foști ofițeri de poliție sau de informații britanici care lucrează în prezent în sectorul privat, detaliază ancheta ziarului britanic. Dincolo de Qatar, ancheta dezvăluie numeroase alte cazuri de piratare a unor personalități de către același grup indian, în numele unor firme de avocatură britanice și al unor regimuri autocrate.

author avatar
Tudor Borcea
314 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger