AcasăȘTIRI EXTERNECartelul preoților pedofili din Medellin. Scandalul care cutremură Columbia

Cartelul preoților pedofili din Medellin. Scandalul care cutremură Columbia

Cartelul preoților pedofili din Medellin. Scandalul care cutremură Columbia / Foto: printscreen

Justiția din Columbia obligă biserica să publice o listă cu 26 de preoți acuzați de agresiuni sexuale asupra minorilor.

Numele a 26 de preoți anchetați pentru agresiuni sexuale asupra minorilor în Columbia au fost publicate de arhidieceza orașului Medellin, la cererea justiției.

Lista, care include numele preoților „denunțați” la procuratură între 1995 și 2019, a fost făcută publică după ce justiția a dat curs unei solicitări a jurnalistului Juan Pablo Barrientos, care investighează pedocriminalitatea în biserica columbiană.

Biserica acuză o „defăimare”

„Majoritatea acestor preoți (…) care au violat copii au fost suspendați pentru o perioadă scurtă de timp și apoi și-au reluat atribuțiile”, a comentat jurnalistul într-o înregistrare video publicată sâmbătă, informează Le Monde.

Arhiepiscopul de Medellin, Ricardo Tobon, a dat asigurări că biserica a dorit să dea dovadă de „transparență (…) și să arate că nu există nicio intenție de mușamalizare”.

Într-o înregistrare video postată pe contul de Twitter al arhidiecezei, episcopul Tobon a denunțat, de asemenea, o „campanie agresivă de defăimare a bisericii” din partea lui Barrientos. Acesta i-a răspuns câteva ore mai târziu.

Agresiunile, mușamalizate de cler

În 2019, Barrientos a publicat cartea „Dejad que los niños vengan a mí” („Lăsați-i pe copii să vină la mine”), o investigație despre agresiuni sexuale mușamalizate de cler, într-o țară cu o puternică majoritate catolică.

Majoritatea violențelor descrise în carte au fost comise în Antioquia (nord-vest), iar arhiepiscopul de Medellin, capitala acestui departament foarte conservator, a fost denunțat pentru că l-a acoperit pe unul dintre clerici. Biserica a încercat să împiedice publicarea cărții prin acțiuni în justiție, dar fără succes.

În 2021, jurnalistul a publicat o a doua investigație, „Este es el cordero de Dios” („Acesta este mielul lui Dumnezeu”), care a dezvăluit scandalul unei rețele de pedofilie în dieceza din Villavicencio, la 120 km sud-est de Bogota, în care erau implicați 38 de preoți acuzați de agresiuni sexuale și violuri asupra minorilor. Cel puțin șase preoți au executat pedepse cu închisoarea pentru violarea unor minori în această țară.

author avatar
Tudor Borcea