AcasăȘTIRI EXTERNECartelul OPEC nu e hotărât cum să învârtă robinetul petrolului

Cartelul OPEC nu e hotărât cum să învârtă robinetul petrolului

Țările producătoare de petrol unite în organizația OPEC + au reluat luni discuțiile pentru a încerca să ajungă la un consens privind producția după ce Emiratele Arabe Unite au respins un proiect de creștere a ofertei până la sfârșitul anului 2022.

Majoritatea negocierilor se referă la ritmul creșterii producției din august, o mișcare considerată necesară pentru a relaxa prețul petrolului, care a atins maximele de doi ani și jumătate cu un baril de Brent în jur de 76 de dolari.

Această creștere a prețurilor alimentează temerile unei încetiniri a redresării economice mondiale, odată cu revenirea susținută a inflației.

Opec + și-a redus producția anul trecut cu aproape 10 milioane de barili pe zi (bpd) – un record – în fața scăderii activității cauzate de pandemia Covid-19, înainte de a ușura treptat livrările care se ridică în prezent la aproximativ 5,8 milioane bpd .

Emiratele Arabe Unite s-au alăturat vineri Arabiei Saudite și altor țări din cadrul organizației la propunerea de a crește treptat oferta la aproximativ 2 milioane bpd din august până în decembrie 2021, spun sursele citate de AFP și Reuters, dar s-au opus păstrării reducerilor rămase până la sfârșitul anului 2022, când actualul termen limită se încheie în aprilie.

Ministrul saudit al Energiei, Abdoulaziz bin Salman, a cerut duminică „compromis și raționalitate” pentru a găsi un acord după două zile de discuții infructuoase.

EAU nu sunt mulțumite de calculele OPEC+ privind reducerile sale de producție și consideră că volumul lor de referință este prea mic atunci când au investit miliarde de dolari pentru a-și crește capacitățile. Pactul OPEC + a lăsat inactivă aproximativ 30% din capacitatea Emiratelor.

Alte țări precum Azerbaidjan, Kuweit, Kazahstan și Nigeria au solicitat o creștere a nivelului lor de referință și au câștigat cazul lor, au motivat reprezentanții EAU.

Negocierile OPEC+  ar putea duce la o creștere a producției începând din august, cu sau fără o prelungire a reducerilor rămase și cu o linie de bază mai mare pentru EAU, posibil parte a unui nou acord.

author avatar
Radu Jacotă Redactor