AcasăȘTIRI EXTERNECartelul drogurilor de la Kabul. Talibanii controlează piața de opiu

Cartelul drogurilor de la Kabul. Talibanii controlează piața de opiu

Retragerea militarilor americani din Afganistan îi lasă pe talibani stâpâni peste cea mai mare piață de opiu din lume. Kabul este și un puternic cartel al drogurilor, stăpânit acum de „studenții” veniți la putere. Comerțul cu opiu reprezintă o felie importantă din Produsul Intern Brut, culturile de mac susținând vieți și mijloace de trai în majoritatea provinciilor afgane. Talibanii s-au angajat să pună capăt dependenței sale de comerțul ilegal cu droguri, mulți se îndoiesc că lucrurile vor sta întocmai. Dimpotrivă, legăturile de afaceri stabilite deja vor fi duse mai departe și de noii stăpâni ai Afganistanului, susțin multe voci.

În 2020, fermierii afgani au produs aproximativ 2.300 de tone de opiu, conform estimărilor Organizației Națiunilor Unite. În procente, asta reprezintă mai mult de 90% din oferta globală; de exemplu, 95% din piața drogurilor din Marea Britanie provine din culturile afgane.

Promisiunea e una, afacerea cu droguri e alta

Chiar dacă prezența occidentală a luat sfârșit în august, iar prețurile au scăzut până la un nivel minim, ultimele date arată că producția a atins niveluri record în vara lui 2021. Totul, și pe fondul profiturilor uriașe obținute de cei din domeniu.

La nivel declarativ, conducătorii talibanilor promit să reducă producția de droguri. Ei reamintesc măsurile luate între 2000 și 2001, în timpul domniei anterioare, când au redus cu 90% recolta de opiu, potrivit unor estimări ONU. Dar vremurile s-au schimbat, iar azi mulți talibani controlează (chiar și prin interpuși) plantații întregi de opiu.

În ochii Occidentului, talibanii ar câștiga credibilitate și s-ar bucura de recunoașterea diplomatică la nivel global dacă vor interveni și acum în același mod. Însă, și mai problematic pentru ei ar fi înlăturarea mijloacelor de trai ale nenumăraților fermieri care cu asta se ocupă. Închiderea culturilor de opiu le-ar reduce sprijinul intern, făcând să renască protestele țăranilor afgani (la fel ca-n 2001).

Comunitățile afgane, dependente de comerțul cu opiu

De data aceasta, islamiștii par să-și fi învățat lecția. „Afganistanul nu va mai fi o țară în care se cultivă opiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, la prima sa conferință de presă după preluarea controlului asupra capitalei Kabul. Dar declarația sa a venit și cu un mesaj ascuns: „Comunitatea internațională trebuie să ne ajute în această chestiune a drogurilor”. Talibanii, ca organizație, nu se bazează pe veniturile din opiu pentru a funcționa, deși comerțul cu droguri este o parte din venituri. Însă multe comunități afgane sărace trăiesc din vânzarea acestui drog, astfel că vor fi necesare fonduri de ajutorare (de la guvernele occidentale?!) a acestor oameni. Nevoia nu a fost niciodată mai urgentă ca azi, iar haosul actual din regiune reprezintă, zic mulți, o rețetă pentru un boom suplimentar în comerțul cu droguri. „Reducerea comerțului cu droguri nu va fi o prioritate pentru nimeni, cel puțin nu în viitorul apropiat. Deci, va crește”, susțin surse bine informate pentru Politico.

Ce se întâmplă azi în Afganistan prezintă un risc ridicat ca și mai multă heroină să inunde întreaga Europă. „Cultivarea opiului în Afganistan a fost pe o traiectorie ascendentă în ultimii ani, iar destabilizarea țării este probabil să aibă un impact asupra nivelurilor de producție a drogurilor”, a admis un purtător de cuvânt al Agenției Naționale britanice a Criminalității.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
569 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger