AcasăȘTIRI EXTERNECare generație provoacă mai multă inflație?

Care generație provoacă mai multă inflație?

Teoria economică convențională susține că îmbătrânirea este dezinflaționistă. Persoanele și gospodăriile mai în vârstă consumă de obicei mai puțin decât cele tinere.

În consecință, modelele economice consideră, în general, că o proporție tot mai mare de persoane în vârstă și/sau inactive este negativă pentru cerere și, prin urmare, dezinflaționistă, după cum arată un studiu pe termen lung realizat de FMI.

Dar s-ar putea să ne aflăm la un punct de cotitură important în această teorie, cel puțin în unele țări bogate, cum ar fi Statele Unite.

Generația baby boomers( născuți între 1945 și 1964) trăiește mult mai mult. Pandemia de coronavirus i-a făcut pe cei care încă mai lucrează (și sunt mulți dintre ei, deoarece seniorii de astăzi sunt mai sănătoși și doresc, de asemenea, să își consolideze economiile pentru pensie cu venituri) să se agațe mai degrabă de consum.

Cu siguranță că își pot permite acest lucru, din moment ce încă controlează mai mult de jumătate din bogăția țării și dau puține semne că vor să o transmită generației următoare.

În plus, aceștia cheltuiesc mai mult nu numai pentru asistență medicală, ci și pentru alte servicii. Cercetările efectuate în cadrul proiectului „Conturi naționale de transfer”, care urmărește modelele de consum în 40 de țări, au constatat că acest consum nu scade odată cu înaintarea în vârstă în Statele Unite, Germania, Franța și Japonia , dar și că tinerii și bătrânii consumă în general mai mult decât câștigă ca lucrători, ceea ce are efecte inflaționiste.

Acest lucru implică parțial cheltuielile legate de datorii și efectul de bogăție al creșterii prețurilor activelor din ultimele decenii. Există o mulțime de seniori care trăiesc mai mult decât milenialii  (care au ajuns la maturitate în epoca post-criză financiară și au plătit pentru aceasta cu salarii și așteptări reduse).

Există persoane în vârstă –   fac parte dintr-un „tsunami de argint” de consumatori – după cum spune economistul Alan Patricof –  care vor continua să cheltuiască pe piețele bune și rele. Însuși Patricof, care are în jur de 80 de ani, investește milioane de euro într-un fond de capital de risc pentru servicii de sănătate,  asistență socială și financiară pentru bătrâni.

Dar problema mai mare este că, pe măsură ce proporția populației capabile să muncească începe să scadă în raport cu cei care nu mai sunt productivi, vor fi mai mulți oameni care vor concura pentru a consuma mai puține bunuri și servicii.

Asta înseamnă înseamnă că prețurile vor crește, la fel ca și luptele politice dintre baby-boomeri și mileniali, ambii dorindu-și partea lor dintr-o plăcintă economică mai mică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
338 afisari

2 COMENTARII

  1. Ma doare-n pul…pa de situatia bosorogilor din SUA. Daca ar crapa azi toti yankeii planeta Pamint se va regenera si restul omenirii va putea trai in pace si indestulare. Yankees go to hell !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger