AcasăȘTIRI EXTERNECare este misiunea următorului guvern italian

Care este misiunea următorului guvern italian

Mario Draghi a îndemnat partidele care concurează pentru câștigarea alegerilor din Italia să respecte angajamentele de reformă ale țării, după ce coaliția de dreapta – fruntașă în sondaje –  a dezvăluit propuneri economice costisitoare și a lăsat să se înțeleagă că ar putea renegocia planul de redresare finanțat de UE.

Vorbind la o conferință în orașul de coastă Rimini, într-una dintre ultimele sale apariții publice în calitate de prim-ministru, Draghi a declarat că  perspectivele economice ale Italiei sunt „bune”, dar următorul guvern nu ar trebui să neglijeze înrăutățirea perspectivelor internaționale, criza energetică și obiectivele de reformă structurală convenite cu Bruxelles-ul.

Succesorul lui Draghi va trebui să abordeze încetinirea economiei, creșterea inflației și perspectiva raționalizării energiei dacă Rusia va reduce și mai mult livrările de gaze ca răspuns la sprijinul acordat de UE Ucrainei, la fel cum noul guvern va trebui să adopte un nou buget. Sarcini dificile.

Partidele eurosceptice din cadrul coaliției de dreapta, care ar putea obține între 47-50% din voturi la 25 septembrie, potrivit sondajelor, au lăsat să se înțeleagă recent că ar putea revizui detaliile planului de redresare a Italiei, în valoare de 200 de miliarde de euro, și reformele structurale, cum ar fi o nouă lege a concurenței, asociate cu acesta.

Blocul de dreapta este condus de partidul Frații Italiei, al cărui lider Giorgia Meloni este favorită pentru a fi următorul premier, și include Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia( Silvio Berlusconi).

Această coaliție a dezvăluit propuneri care prevăd ample reduceri de impozite, o amnistie fiscală limitată și creșteri generoase ale pensiilor minime. O combinație a acestor măsuri ar costa peste 80 de miliarde de euro, potrivit estimărilor oficiale. Astfel de cheltuieli ar putea pune Roma pe un curs de coliziune cu Bruxelles-ul.

Italia a cheltuit deja 40 de miliarde de euro pentru a sprijini întreprinderile și gospodăriile care se confruntă cu creșterea costurilor. Conform sondajelor, energia și inflația au fost citate ca fiind cele două probleme cele mai presante pentru populație, iar experții cred că alegătorii vor fi influențați de propunerile privind modul de a limita creșterea facturilor la utilități și de a gestiona creșterile mai ample ale costului vieții.

author avatar
Radu Jacotă Redactor