AcasăȘTIRI EXTERNECare este jocul final al dușmanului lui Putin?

Care este jocul final al dușmanului lui Putin?

Zeci de mii de ruși au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva arestării liderului opoziției  Alexei Navalnîi, înfruntând frigul, pandemia și brutalitatea poliției – peste 2500 de arestări. Evenimentul deschide un lung sezon agitat în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din septembrie, care se transformă într-o amenințare reală pentru președintele Vladimir Putin și legitimitatea guvernării sale de două decenii.

Navalnîi a devenit principalul rival al lui Putin, dacă nu încă pentru conducerea națiunii, atunci cel puțin pentru statutul de cel mai cunoscut rus din lume. După ce a început într-adevăr ca blogger anticorupție în urmă cu peste un deceniu, a fost prima figură de opoziție a Rusiei care a reușit să creeze o rețea națională extrem de eficientă și alcătuită din susținători tineri. Într-o țară înconjurată de apatie politică și cinism omniprezent, el a reușit să inspire milioane de oameni, efectuând investigații revoluționare asupra corupției uimitoare a anturajului lui Putin și prezentându-le în videoclipuri de pe YouTube, ușor de înțeles și pline de ironie. Arestat la sosirea din Germania, Navalnîi a făcut ca politicile Kremlinului să pară atât slabe, cât și răzbunătore. Dar Alexei Navalnîi are susținători puternici și un public în creștere. Ultima sa anchetă care s-a concentrat asupra unui palat somptuos pe care Putin l-ar fi construit pe coasta Mării Negre a avut 25 de milioane de vizualizări pe YouTube în 24 de ore de la lansare pe 19 ianuarie și până pe 23 ianuarie, ajunsese la uluitoarea cifră de 70 milioane. Astăzi, societatea rusă este împărțită, dar își poate schimba preferințele politice într-un eveniment unic când opoziția față de actuala conducere ajunge la o masă critică.

Așa s-a întâmplat în 1991, când o revoluție democratică la Moscova a dus la prăbușirea întregului stat sovietic. O încercare a comunistilor duri de a organiza o lovitură de stat militară a dus la o reacție masivă, care a dus la căderea întregului regim. Mai recent, în 2020, o schimbare similară s-a întâmplat în Belarus, unde oamenii s-au ridicat brusc împotriva președintelui lor dictatorial, Alexandr Lukașenko, majoritatea aderând la protestele și rezistența conduse de opoziție. Probabil că Navalnîi nu prevede un succes imediat. Mai degrabă, el va aștepta  faza fierbinte a campaniei electorale a Dumei în primăvara și vară, când temerile COVID-19 și vremea rece se vor diminua, aducând și mai mulți oameni pe străzi. Marea problemă e că în Rusia nu există o reală opoziție unită, dar arestarea lui Navalnîi dovedește fără doar și poate că Vladimir Putin încearcă un sentiment nou: teama.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
516 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu vi se pare că acest Navalnîi este un mare farsor? Amintiți-vă că și în Ucraina a u fost niște opozanți ai fostului președinte, opozanți, printre care și un boxeur, care au dat bir cu fugiți, rămânând în schemă numai un actoraș care a fost ales președinte. Ce a făcut acesta pentru Ucraina? Nimic, zero barat, cum spunea poetul. Navalnîi nu va fi ales niciodată președinte, mai ales dup experiența cu Boris Elțîn, care dusese F. Rusă mult sub pretențiile ei de mare putere. Așa că toată mascarada lui Navalnîi va fi apă de ploaie. Apoi, se naște o întrebare. A fost otrăvit cu adevărat sau nu? Nu cumva a avut Covid? Dacă era otrăvit cu novicioc, la gradul de toxicitate al acestuia, cobora din avion în pardesiu de lemn.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger